ACPR propune ca măsură contra crizei alimentare reducerea TVA la 5% pentru produsele agricole


Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) propune creşterea valorii tichetului de masă la 12 lei, de la 9 lei în prezent, precum şi reducerea TVA la 5% pentru produsele agricole, astfel încât România să poată evita o eventuală criză alimentară, a anunţat marţi alianţa.

„Scumpirea continuă a alimentelor în 2010, mai ales după creşterea TVA de la 19% la 24%, a generat creşterea decalajului dintre nivelul salariului minim şi necesarul pentru asigurarea hranei zilnice a populaţiei. Scăderea calităţii alimentaţiei are însă efecte nocive pe termen lung asupra sănătăţii populaţiei”, se arată în comunicat.

ACPR menţionează că valoarea actuală a unui tichet, de 9 lei, este insuficientă, motiv pentru care propune creşterea acestuia la suma de 12 lei pe tichet pentru a acoperi rata inflaţiei şi creşterea TVA. Alianţa susţine că sistemul tichetelor de masă funcţionează la nivel mondial de peste şase decenii şi în peste 40 de ţări de pe toate continentele.

Potrivit ACPR, prin sistemul tichetelor de masă au fost realizaţi anul trecut 783 milioane euro consum adiţional anual, care generează creştere economică în domeniul producţiei agricole şi comerţului cu produse alimentare şi au fost susţinute peste 27.000 de locuri de muncă în sectorul alimentar (producţie şi comercializare).

Alianţa menţionează că în 2011 tichetele de masă vor aduce un venit anual estimativ de 257 milioane euro la bugetul de stat, reprezentând TVA colectat de la comercianţi, impozit pe profit şi contribuţii sociale plătite pentru locurile de muncă susţinute de sistem, la care se adaugă 150 miloane euro anual către bugetul de stat provenite din impozitul pe venit de 16% plătit de beneficiari, aferent sumelor primite sub formă de tichete de masă.

„O altă măsură pe care o propunem pentru diminuarea efectelor crizei alimentare este reducerea TVA-ului la 5% la producţia agricolă şi, apoi, pe tot lanţul distribuirii, cu verificarea scăderii concomitente şi corespunzătoare a preţurilor la raft. În felul acesta, românii îşi vor permite să cumpere mai multe alimente, iar efectul scumpirilor va fi diminuat”, se mai arată în comunicat.

Sursa: NewsIn