Adrian Vasilescu (BNR): România ar putea intra în recesiune, fără să fie în criză


O economie poate avea recesiune şi fără să fie în criză a apreciat, duminică, la postul public de radio, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale. Adrian Vasilescu a subliniat că o creştere negativă în trimestrul unu 2012 poate reprezenta pentru România un fenomen de recesiune.
„Practic, o recesiune poate să fie şi fără criză. Se întâmplă deseori, pentru că, după regulile actuale, în special cele implementate sau promovate de Eurostat, biroul de statistica al UE, este de ajuns să ai două trimestre unul după altul cu creştere negativă. Şi când spun creştere negativă, înseamnă de fapt o uşoară scădere economică.

Toată lumea este cu ochii pe Produsul Intern Brut (PIB). Ce înseamnă PIB-ul asta nenorocit la care ne uităm cu toţii şi aproape ca ne închinăm la el? Reprezintă totalul produselor exprimate în bani într-o ţara de-a lungul unui an, tot ce se face: de la grâu la pâine, de la pâine la automobile, de la automobile la avioane, tot ce se fabrică într-o ţară, totul se exprimă în bani şi totalul reprezintă PIB-ul. Dacă tragem linie, la 31 ianuarie,tot ce s-a produs deja devine avuţie naţională. Plecăm de la această avuţie naţională şi în anul urmator mai adaugăm ceva: nu ştiu câte avioane, încă nu ştiu câte automobile, încă nu ştiu câte milioane de tone de grau, încă nu ştiu câte stofe, costume, tot ce se fabrică. De asta îi spune valoare adaugată”, a argumentat Vasilescu, citat de www.agerpres.ro

Atunci când creşterea înregistrată în cursul unui an, este mai mică decât cea raportată în anul precedendent înseamnă că ţara respectivă a cunoscut o creştere negativă.
„Am avut o creştere negativă în trimestrul IV din anul trecut, 0,2% şi ne aşteptăm la o creştere negativă în trimestrul I, sau cel mult creştere zero.
Dacă este creştere zero, am scăpat. Nu suntem în recesiune”, a mai explicat consilierul Băncii Centrale.