ANAF a elaborat un proiect de act normativ pentru aprobarea conţinutului formularului 225


Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat miercuri că a elaborat un proiect de act normativ pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 225 privind stabilirea plăţilor anticipate pentru câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare.

Astfel, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 iulie 2010 a fost modificat regimul fiscal aplicabil câştigurilor din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.

Începând cu această dată, persoanele fizice, beneficiare de venit, au obligaţia stabilirii trimestriale a câştigului net/ pierderii nete, calculării şi virării impozitului reprezentând plată anticipată în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil, potrivit ANAF.

Impozitul de plată/ de restituit pentru perioada de raportare, reprezentând plată anticipată, se calculează de persoana fizică, beneficiară de venit, ca diferenţă între impozitul pe câştigul net determinat la sfârşitul fiecărui trimestru şi impozitul aferent trimestrului anterior.

Impozitul pe câştigul net se stabileşte la sfârşitul fiecărui trimestru, prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului net cumulat, la sfârşitul trimestrului de raportare, în vreme ce câştigul net/ pierderea netă se determină la sfârşitul fiecărui trimestru, ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate cumulat de la începutul anului până la sfârşitul trimestrului de raportare, a explicat ANAF.

De asemenea, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2010, la stabilirea plăţilor anticipate se vor avea în vedere numai câştigurile şi pierderile aferente tranzacţiilor cu titluri de valoare efectuate începând cu data de 1 iulie 2010.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.sfin.ro