Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a restituit proprietarilor de maşini, în primele patru luni ale acestui an, 19,65 milioane lei reprezentând taxa de poluare, la nivelul anului trecut valoarea totală fiind de 45,9 milioane lei, potrivit datelor furnizate pentru NewsIn de ANAF.
Valoarea sumelor restituite din veniturile colectate la taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule la prima înmatriculare şi ulterior la Fondul pentru Mediu a fost, în perioada ianuarie-aprilie 2011, de 19,65 milioane lei, se arată în datele furnizate de Administraţia Naţională de Administrare Fiscală.
Anul trecut, valoarea sumelor restituite, de 45,93 milioane lei, a fost mai mică cu 24% comparativ cu nivelul din 2009, de 61,22 milioane lei. În 2008, proprietarii de maşini au primit înapoi 2,78 milioane lei.
În primele patru luni din 2011, proprietarii de maşini au contribuit la Fondul de mediu prin taxa de primă înmatriculare cu 126 milioane lei. Anul trecut, sumele totale adunate la Fondul de Mediu au fost de 830 milioane lei, iar în 2009 de 702,1 milioane lei. În 2008 a fost colectată cea mai mare sumă, respectiv 1,22 miliarde lei, în timp ce în 2007 valoarea totală a fost de 867,8 milioane lei.
Taxa pe poluare instituită prin reglementarea autorităţilor române este contrară dreptului Uniunii Europene (UE), iar efectul său este să descurajeze importul şi punerea în circulaţie a vehiculelor de ocazie cumpărate în alte state membre, a decis în aprilie Curtea de Justiţie a UE.
Comisia interministerială pentru modificarea taxei de primă înmatriculare va finaliza analiza în următoarele săptămâni şi va prezenta Guvernului un proiect de act normativ în vederea aprobării.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat marţi că sunt mai multe variante, Ministerul Mediului urmând să prezinte cea mai bună soluţie, iar decizia se va lua în Guvern.
„Eu spun că trebuie să luăm o decizie privind respectarea hotărârii Curţii, iar acesta este lucrul cel mai important pentru
România. România trebuie să respecte hotărârile organismelor internaţionale. Se fac analize legate de impact. România asigură surse pentru
despăgubiri, poate să le eşaloneze”, a mai spus Ialomiţianu.
Fondurile provenite din colectarea taxei pe poluare constituie peste 80% din sursa de venit a Administraţiei Fondului pentru Mediu, care finanţează programe şi proiecte de mediu cu rezultate concrete şi imediate, cum este şi Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (programul Rabla), Programul de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, Programul privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliană, geotermală, solară, biomasă, hidro şi Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare.
Sursa: NewsIn