Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

ANAF: Doar 72.000 de agenţi economici din 500.000 au ales să depună online declaraţiile fiscale

A- A A+
ANAF: Doar 72.000 de agenţi economici din 500.000 au ales să depună online declaraţiile fiscale

Numai 72.000 din cei 500.000 de agenţi economici la nivel naţional au ales să depunsă online declaraţia 112, restul preferând să meargă la ghişeele ANAF, deşi varianta electronică va deveni singura modalitate acceptată de autorităţi de la 25 iulie 2011.

„Până în prezent şi-au depus declaraţiile fiscale prin metoda depunerii online peste 72.000 de agenţi economici, utilizând aproximativ 17.000 de certificate digitale autorizate, potrivit datelor centralizate la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF)”, a declarat pentru NewsIn, vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea Vătăşoiu.

Primul termen de depunere a decalaraţiei 112 este 25 februarie 2011.

Potrivit estimărilor ANAF, la nivel naţional există aproximativ 500.000 de agenţi economici, care vor fi obligaţi să depună declaraţiile fiscale doar online începând cu 25 iulie 2011. Până la data menţionată, documentele pot fi depuse şi în format fizic, la ghişeel ANAF.

Pentru a putea depune declaraţiile ficale online, agentul economic trebuie să deţină un certificat calificat pe numele persoanei care depune documentele sau să apeleze la o firmă de contabilitate care deţine un astfel de certificat. Acestea pot fi procurate la nivel naţional de la una din cele trei firme care le comercializează: CertSign, DigiSign sau Trans Sped.

Deşi majoritatea firmelor nu au achiziţionat încă un cerificat calificat, reprezentanţii companiilor care le comercializează susţin că nu vor exista probleme în ceea ce priveşte procurarea lor în termenul legal.

„Nu credem că vor fi probleme majore cu eliberarea certificatelor la timp. Acum, când nu este o perioadă de vârf şi primim aproximativ 200 de cereri de certificate zilnic, le emitem într-o zi lucrătoare de la primirea tuturor documentelor completate corect de la clienţi”, a declarat pentru NewsIn directorul general al CertSign, Nicolae Ghibu.

De asemenea, firmele din domeniu nu estimează o majorare a tarifelor în perioada următoare. În ceea ce priveşte competiţia pe această piaţă, companiile estimează intrarea unor noi jucători.

„Nu credem că va fi o piaţă cu mai mult de cinci jucători, deoarece cerinţele legale şi cele care ţin de îndeplinirea standardelor internaţionale şi normativelor europene sunt foarte stricte. Îndeplinirea lor cere efort continuu, specialişti şi investiţii permanente. Nu trebuie uitat că, la nivel mondial, sunt în jur de 110 de companii care emit certificate digitale îndeplinind standardele de securitate”, explică Nicolae Ghibu.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails