Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Analiştii financiar-bancari estimează că BNR va menţine dobânda de politică monetară la 6,25%

A- A A+
Analiştii financiar-bancari estimează că BNR va menţine dobânda de politică monetară la 6,25%

Asociaţia Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) estimează că Banca Naţională a României (BNR) va decide la şedinţa Consiliului de Administraţie din 29 iunie menţinerea dobânzii de politică monetară la 6,25%, potrivit unui comunicat emis vineri de asociaţie.

Referitor la aşteptările privind rata de politică monetară pentru finalul acestui an, majoritatea respondenţilor la sondaj anticipează ca aceasta să rămână la 6,25%. Primele sondaje din 2011 indicau scăderea acesteia faţă de nivelul de 6,25%, însă sondajele aferente lunilor martie şi mai anticipau menţinerea ratei de politică monetară la 6,25%. Estimările pentru finalul anului 2011 variază între 6,00% şi 6,50% faţă de intervalul 5,50% şi 6,75% în estimările din mai.

Totodată, membrii care au răspuns la sondaj se aşteaptă ca rata de politică monetară să scadă la 5,75% la final de 2012 (estimările variază între 4,50% şi 7,00%). Aceeaşi aşteptare de reducere a ratei de politică monetară pe parcursul anului 2012 exista şi în sondajele anterioare.

În ceea ce priveşte nivelul rezervelor minime obligatorii, acestea s-ar putea situa la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în valută (nicio modificare). Această estimare aparţine tuturor participanţilor la sondaj. Majoritatea respondenţilor crede că nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută va rămâne la 20% până la finele anului 2011 şi va scădea la 15% pe parcursul anului 2012. În cazul pasivelor în lei nu se aşteaptă nicio modificare până la sfârşitul anului 2011, însă este previzionată scăderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale insitituţiilor de credit la 10% pe parcursul anului 2012.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 70 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails