Analiştii susţin că reducerea TVA nu va duce la o scădere majoră a preţurilor


Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază nu va duce la o scădere semnificativă a preţurilor şi, implicit, nu va avea un impact major asupra inflaţiei, însă va diminua încasările bugetare, susţin analiştii economici chestionaţi de NewsIn.

„Nu cred că reducerea TVA va avea un impact major, pentru că preţurile se formează în piaţă, nu sunt legate atât de mult de costuri. Ori dacă în piaţă va continua să existe cerere pentru produsele cu TVA scăzut, preţurile nu văd de ce ar scădea”, a declarat, pentru NewsIn, directorul de investiţii al Eureko Pensii, Radu Crăciun.

El a explicat că, în condiţiile în care preţurile nu ar scădea, reducerea TVA nu va avea niciun impact sau va avea un impact minim asupra inflaţiei, însă va duce la diminuarea veniturilor bugetare.

„Eu cred că impactul asupra preţurilor va fi mic şi nesemnificativ, în timp ce impactul asupra încasărilor bugetare va fi important, iar aceasta într-un moment în care tocmai încercăm să reechilibrăm bugetul şi nu de astfel de măsuri cred că avem nevoie”, a precizat Crăciun.

Şi analistul economic Matei Păun susţine că aplicarea unei cote a TVA de 5% la alimentele de bază nu va duce la o inflamare a inflaţiei.

„Din punctul meu de vedere, România nu are o problemă cu inflaţia în contextul în care avem scăderi economice de 2%. Cererea este la pământ şi nu văd o revigorare prea curând. Ca atare, problemele inflaţioniste ţin mai degrabă de natura preţurilor energetice”, a spus Păun.

El susţine că o reducere a TVA ar fi binevenită, mai ales în zona alimentelor de bază, precizând că este o măsură care mai devreme sau mai târziu ar fi trebuit adoptată, mai ales că ea se aplică în majoritatea ţărilor din comunitatea europeană. Această măsură ar trebui să ducă la o stimulare a economiei, urmând ca reducerile de venit la buget să fie parţial compensate de această stimulare, a mai precizat Păun.

În viziunea economistului-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază va avea un impact negativ asupra bugetului de stat.

„Reducerea TVA la alimentele de bază ar fi o veste bună pentru populaţie şi comerţ, însă nu pentru bugetul de stat. Alimentele de bază reprezintă aproximativ 23% din coşul de consum, deci impactul negativ al acestei măsuri ar reprezenta o scădere de circa 17% a colectărilor din TVA la bugetul de stat. Astfel, noile măsuri ar elimina aproape tot efectul pozitiv pe care creşterea anterioară a TVA, de la 19% la 24%, a avut-o asupra veniturilor bugetare din colectarea acestei taxe.”, a explicat Rozalia Pal.

Ea este de părere că, în cazul în care preşedintele Traian Băsescu promulgă această lege, efectele se vor vedea în noiembrie-decembrie.

Pe de altă parte, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank consideră că o scădere a TVA la 5% la alimentele de bază va avea un impact semnificativ asupra inflaţiei.

„Impactul scăderii TVA asupra inflaţiei ar fi unul semnificativ, de temperare. Practic, estimăm că rata inflaţiei s-ar duce din nou către 4,3% la finalul anului, eliminând efectul majorării TVA şi asupra acestui indicator”, a spus Rozalia Pal.

Ea a subliniat fapul că efectul asupra preţului alimentelor nu va fi proporţional cu măsura luată.

„Efectul asupra consumului este favorabil, însă nu va fi neaparat direct proporţional, întrucât sensibilitatea cererii la preţuri pe acest segment de bunuri alimentare este mai mică. Impactul va fi pozitiv mai ales din punctul de vedere al veniturilor disponibile. Vorbim despre măsuri sociale, cu influenţă puternică mai ales asupra categoriilor populaţiei cu venituri mai mici”, a mai precizat Rozalia Pal.

Deputaţii au adoptat marţi în plen un proiect de lege aparţinând PSD şi PNL şi care stabileşte reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, dar şi un proiect de lege care prevede neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei, în favoarea legilor votând inclusiv miniştrii Ioan Botiş şi Elena Udrea.

Actul normativ adoptat marţi cu unanimitatea deputaţilor prezenţi – 290 voturi – vizează modificarea Codului fiscal şi prevede aplicarea cotei reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr, precum şi pentru livrarea locuinţelor ca pare a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. În punctul de vedere transmis, Executivul a arătat că nu susţine această iniţiativă legislativă.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.bafweb.com