ANSVSA recomandă în sezonul cald cumpărarea produselor alimentare numai din locuri înregistrate


Spread the love

ANSVSA recomandă consumatorilor ca, în perioada cu temperaturi ridicate, să cumpere produse alimentare numai din locuri înregistrate sanitar veterinar, ce oferă garanţia unor produse controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Potrivit unui comunicat remis duminică de Autoritate, în sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi implicit al apariţiei de toxiinfecţii alimentare.

De asemenea, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă ca produsele cumpărate să fie ţinute cât mai puţin timp la temperatura camerei, iar alimentele care urmează a fi depozitate în frigider să fie ambalate separat şi menţinute la temperaturile şi pentru perioda menţionată pe ambalaj.

Autoritatea mai sfătuieşte cetăţenii ca alimentele gătite să nu fi păstrate în recipente fără capac, produsele care au fost decongelate să nu fie recongelate, iar fructele şi legumele să fie spălate bine înainte de a fi depozitate în frigider.

”Pentru combaterea efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătăţii publice, am dipus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri şi iniţierea unor tematici de control care au ca obiectiv siguranţa alimentară a consumatorilor. Inspectorii Autorităţii vor verifica modul în care operatorii economici din industria alimentară respectă aceste măsuri şi nu pun în pericol sănătatea cetăţenilor” a declarat preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea.

Astfel, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti se vor asigura că fiecare agent economic va respecta o serie de măsuri, prin care evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate, asigurarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport a produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării.

În plus, agenţilor economice li se interzice sacrificarea animalelor în alte locuri decât abatoarele autorizate, cât şi al celor neînsoţite de documente sanitare veterinare, transportul în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific, precum şi comercializărea şi punerea în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.

ANSVSA mai arată că , în cadrul parteneriatului pe care îl are cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi ţinând cont de competenţele legale privind etichetarea ale ANPC, va propune, începând de săptămâna viitoare, ca cele două Autorităţi să înceapă acţiuni comune de control, la nivel naţional, în vederea verificării modului în care sunt etichetate produsele alimentare comercializate.

Sursa: NewsIn