Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

BNR menţine dobânda cheie şi ratele rezervelor minime obligatorii

A- A A+
BNR menţine dobânda cheie şi ratele rezervelor minime obligatorii

Consiliul de administraţie al băncii centrale a decis marţi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei şi valute, potrivit unui comunicat transmis de Banca Naţională a României (BNR).

În 2010, Banca Naţională a României a redus de trei ori dobânda de politică monetară cu câte 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu încă un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cât este în prezent.

În urma deciziei de marţi, se menţin automat şi dobânzile la facilitatea de credit (credit lombard), la 10,25% pe an, şi la facilitatea de depozit, la 2,25%, acestea fiind fixate într-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale faţă de dobânda de politică monetară.

Banca centrală a precizat marţi că menţine şi nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

La şedinţa de politică monetară din 31 martie, consiliul de administraţie al băncii centrale a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, dar să reducă rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în  valută la 20%, de la un nivel de 25%, începând cu perioada de aplicare 24 aprilie – 23 mai 2011. De asemenea, BNR a anunţat la acea dată menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15%, pentru pasivele în lei.

Totodată, CA al BNR a analizat şi aprobat marţi Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 5 mai 2011.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails