Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

BNR: Riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflaţiei rămân semnificative

A- A A+
BNR: Riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflaţiei rămân semnificative

Riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflaţiei rămân semnificative, ele având ca sursă calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate şi volatilitatea fluxurilor de capital în contextul posibilelor evoluţii ale crizei datoriilor suverane din UE şi SUA, potrivit BNR.

De asemenea, Banca Naţională a României (BNR) menţionează la riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflaţiei şi incertitudinile privind comportamentul preţurilor internaţionale ale materiilor prime.

„Prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă îmbunătăţirea perspectivei inflaţiei pe termen scurt, ca urmare a disipării efectului de runda întâi al majorării TVA, în linie cu anticipările BNR privind încheierea ciclului de manifestare în economie a efectelor şocului de ofertă aferent acesteia, a calmării tensiunilor pe pieţele internaţionale ale produselor alimentare şi a unui preconizat impact favorabil al ofertei agricole interne”, se precizează în comunicatul de presă al BNR.

În acest context, Consiliul de Administraţie al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

„Conduita politicii monetare vizează astfel menţinerea unui ansamblu al condiţiilor monetare reale în sens larg adecvat ancorării ferme a anticipaţiilor inflaţioniste şi consolidării convergenţei ratei inflaţiei către ţintele stabilite pe termen mediu”, se spune în comunicat.

BNR menţionează că, în contextul persistenţei riscurilor privind prelungirea crizei datoriilor suverane, aplicarea consecventă a angajamentelor asumate de autorităţile din România în cadrul acordurilor de finanţare convenite cu instituţiile internaţionale, în special a celor privind consolidarea fiscală şi corelarea evoluţiei salariilor şi a productivităţii muncii, este esenţială pentru asigurarea redresării pe baze sănătoase a economiei româneşti în cadrul procesului de convergenţă nominală şi reală. „În aceste condiţii, continuarea atitudinii prudente a politicii monetare este necesară nu numai pentru a răspunde riscurilor semnificative ce rămân la adresa inflaţiei, ci şi eventualităţii unei volatilităţi sporite a fluxurilor de capital vizând economiile emergente”, se mai spune în comunicat.

Totodată, Consiliul de Administraţie al BNR reafirmă că banca centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

„În luna iunie 2011, rata anuală a inflaţiei a scăzut la nivelul de 7,93% (nivelul include încă efectul de runda întâi al majorării cotei standard a TVA) de la 8,34% în luna mai, ca rezultat al reducerii preţurilor volatile ale alimentelor. Rata anuală a inflaţiei de bază măsurate prin CORE2 ajustat s-a menţinut însă la nivelul de 4,7% – nivel înregistrat încă din luna aprilie 2011, decelerarea fiind frânată de inerţia propagării şocurilor adverse anterioare şi de prezenţa unui efect de bază pe segmentul alimentelor procesate”, se precizează în comunicat.

Evoluţia favorabilă a preţurilor volatile ale alimentelor coroborată cu disiparea completă a efectului de runda întâi al şocului majorării TVA în iulie 2010 sunt prevăzute a conduce la accelerarea procesului de dezinflaţie în lunile imediat următoare.

De asemenea, BNR menţionează că producţia industrială şi exporturile şi-au continuat trendul ascendent, potrivit celor mai recente date statistice. Cu toate acestea, deficitul de cerere agregată persistă, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat, centrată pe segmentul corporaţiilor, rămâne modestă şi în contextul accentuării riscurilor legate de evoluţia crizei datoriilor suverane din zona euro, dar şi al unor semnale privind o relativă încetinire a redresării economice în această zonă.

„Consiliul de Administraţie al BNR a examinat şi a aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare”, se mai spune în comunicat.

Raportul trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă, organizată în data de 8 august 2011. Potrivit calendarului, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 29 septembrie 2011.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails