BNR:Ţările mari precum România sunt mai expuse şocurilor externe, este bine să adopte moneda euro


Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat miercuri că este indicat ca ţări mai mari din Uniunea Europeană, cum este cazul României, să adopte moneda europeană, pentru că „sunt mai mult expuse şocurilor externe”.

„Ţările mari, cum este România, este bine să adopte moneda euro pentru că sunt mai mult expuse şocurilor externe din cauza dimensiunii mai mari, a populaţiei mai mari, a sectoarelor de activitate şi regiunilor mai diverse. Acest acoperiş al monedei euro este un avantaj necesar şi binevenit, dar care se va obţine numai după ce s-au îndeplinit o serie de criterii de performanţă economico-financiare. Apoi depinde de gradul de integrare economică, de compatibilitatea economiei cu zona euro”, a spus Georgescu.

Prim-viceguvernatorul BNR a precizat că există un grad de deschidere al economiei. „Fluxurile comerciale sunt la un nivel ridicat, oferind astfel o premisă bună”, a spus Georgescu, care a adăugat că sectoarele industriale, sectoarele economice în general, trebuie să fie conexate la un nivel cât mai apropiat de cel din ţările dezvoltate care au aderat la moneda euro.

Georgescu a menţionat că o ţară care aderă la zona euro s-ar putea confrunta cu dezechilibre majore, în condiţiile în care există şi anumite constrângeri pe care adoptarea monedei europene le generează.

„Avem cazul Greciei, cazul Irlandei, care au intrat, aşa cum spun specialiştii, nepregătite în zona monedei europene. Este bine pentru ţările nou-intrate în Uniunea Europeană să adopte euro, pentru că au un curs de schimb stabil, iar agenţii economici vor un curs de schimb stabil. De asemenea, se reduc ratele dobânzilor”, a precizat Georgescu.

Acesta a mai spus că se impune o disciplină fiscală mai mare după aderarea la zona euro, pentru că odată intrat „în acest club”, statul trebuie să respecte anumiţi parametri, se accelerează reformele structurale şi, în final, se obţine o creştere economică sustenabilă, durabilă, fără dezechilibre majore.

„Odată ce treci la această monedă, capacitatea de a acţiona la şocuri asimetrice se reduce. Îţi pierzi instrumentele de acţiune, cum ar fi politica monetară, cursul nu mai poate fi o supapă atunci când ai dezechilibre”, a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.bloombiz.ro