Boc: Statul va returna o parte din bani, pe baza bonurilor fiscale, din toamnă sau de la 1 ianuarie


Măsura privind recuperarea de la stat, pe baza bonurilor fiscale, a unei părți din sumele cheltuite de cetățeni pentru bunuri și servicii, s-ar putea aplica din luna octombrie 2010 sau, cel mai târziu, de la 1 ianuarie 2011, potrivit premierului Emil Boc.

”La 1 septembrie vom avea forma finală a actului normativ. Obiectivul meu ar fi ca măsura să intre în vigoare în trimestrul IV al anului 2010, cel mai târziu la 1 ianurie 2011”, a declarat Boc duminică, la postul public de televiziune.

Premierul a anunțat sâmbătă că statul va returna cetățenilor, în baza bonurilor fiscale, o parte din sumele cheltuite pentru bunuri, inclusiv pentru alimente. Și persoanele care își renovează locuințele vor putea recupera de la stat, pe baza bonurilor fiscale, o parte din banii cheltuiți cu bunurile și serviciile. Ambele măsuri urmează să fie introduse în Codul Fiscal și vizează combaterea micii evaziuni.

”Toți cei care vor avea bonuri fiscale adunate până la un anumit plafon vor beneficia de o primă din acea sumă de pentru a-i încuraja să ceară bon fiscal la diverse produse, de la pâine la lucruri foarte valoroase, foarte scumpe, pentru că, din nefericire, o formă a evaziunii fiscale este aceea că nu e dă bon fiscal”, a declarat Boc sâmbătă.

În ceea ce privește returnarea unei părți din banii cheltuiți pentru renovarea locuinței, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că deducerea va reprezenta un procent din suma cheltuită atât cu materialele necesare renovării cât și cu mâna de lucru. Sumele de recuperat de la stat ar urma să fie scăzute din impozite.

Sursa: NewsIn