Cancelarul german Angela Merkel cere o strategie comună după criza financiară


Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni o abordare internaţională mai fermă pentru consolidarea bugetelor naţionale, în urma crizei financiare globale.

„Noi, cei din Uniunea Europeană, (…) considerăm că criza economică a fost depăşită într-o măsură suficientă încât să trebuiască să ne gândim şi la o strategie de ieşire”, le-a spus ea reprezentanţilor companiilor, în cursul unei vizite în capitala bulgară, Sofia.

Declaraţia reprezintă o critică indirectă la adresa Statelor Unite, care în ultimele zile a pus sub semnul întrebării abordarea Europei şi Germaniei privind obţinerea stabilităţii.

În întreaga lume au loc discuţii privind interdependenţa monedelor individuale şi se ridică întrebarea „cine ce strategie urmează”, a afirmat Merkel. Subiectul va fi figura şi pe agenda summitului G20 ce va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, în Coreea de Sud, a adăugat ea.

„Faptul că unele ţări industriale sau, de exemplu, întreaga UE, sunt implicate deja profund într-o strategie de ieşire, în timp ce altele sunt departe de acest lucru, duce, bineînţeles, la o serie de probleme care pun sub semnul întrebării sustenabilitatea creşterii economice globale”, a precizat cancelarul german.

Ea a avertizat şi că UE trebuie să se concentreze pe domeniile care consolidează cu adevărat competitivitatea blocului european. Merkel nu este convinsă că toate iniţiativele prezentate în ultimii ani în Europa, de exemplu etichetarea mâncării, au fost „atât de importante încât să trebuiască apărate fervent”.

Ea consideră că iniţiative mai importante, precum politici comune de cercetare şi inovaţie, o piaţă energetică comună sau accesul comun la internet de mare viteză, „nu au avut întotdeauna prioritatea pe care ar fi trebuit să o aibă”.

Merkel a cerut noilor state membre UE să identifice clar proiectele care nu sunt importante, pentru că „au în continuare o viziune foarte bună privind ceea ce este important în viitor”.

Cancelarul german Angela Merkel se află într-o vizită de două zile în Bulgaria şi România, cele mai noi state membre UE.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.media1.ro