Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Comisia Europeană: Benzina s-a scumpit în România cu aproape 25% în 2010

A- A A+
Comisia Europeană: Benzina s-a scumpit în România cu aproape 25% în 2010

Benzina s-a scumpit în România cu 24,4% în acest an, reprezentând cea mai puternică scumpire în rândul producătorilor de petrol din Uniunea Europeană, arată datele Bruxelles-ului, informează money.ro.

Sortimentul de benzină euro-super 95 s-a scumpit în România cu 24,4% la pompă, potrivit datelor Comisiei Europene. Doar două ţări europene au marcat o creştere mai mare a preţurilor, respectiv Grecia şi Suedia. Diferenţa este că nici una dintre cele două ţări nu are producţie internă de petrol, spre deosebire de România.

La nivel european, benzina s-a scumpit în acest an, în medie, cu 17,2%. Deşi preţurile au crescut alert, şoferii români plătesc semnificativ mai puţin decât în restul ţărilor europene.

Conform datelor Comisiei Europene, componenta taxelor şi accizelor din preţul final al benzinei s-a majorat cu 27% în 2010, ceva mai puţin decât la proprietarii de benzinării, unde scumpirea litrului de carburant a fost de 21%. Adică şi firmele, şi statul au generat aproape în egală măsură scumpirea benzinei din 2010. Deşi preţul benzinei a crescut puternic în România în acest an, datele Comisiei Europene arată că şoferii din România au al patrulea cel mai mic preţ din Uniune pentru sortimentul euro-super 95, luat drept etalon în rapoartele Bruxelles-ului.

Doar în Bulgaria, Cipru şi Letonia, benzina costă mai puţin decât în România. De altfel, carburanţii costă în România cu aproape 19% mai puţin decât media în Uniunea Europeană.

Cei mai mari jucători pe piaţa benzinăriilor din România sunt Petrom (cu circa 550 benzinării), Rompetrol (450 benzinării), LukOil România (310 benzinării), MOL România (126 benzinării) şi OMV România (cu circa 80 de benzinării).

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.newschannel.ro

Related Posts with Thumbnails