Criza financiară este departe de a se fi încheiat, avertizează Soros


Miliardarul George Soros a avertizat joi, într-o conferinţă organizată la Viena, că criza financiară este departe de a se fi încheiat, pentru că măsurile luate pe termen scurt sunt opusul a ceea ce trebuie făcut pe termen lung, ceea ce alimentează riscul unei noi recesiuni.

„În retrospectivă, colapsul pare un vis urât”, a declarat el într-un discurs rostit la Institutul pentru finanţe internaţionale de la Viena, relatează MoneyControl.

„Colapsul sistemului financiar este real, iar criza este departe de a se fi încheiat, de fapt abia am intrat în actul doi, când pieţele financiare au început să îşi piardă încrederea în credibilitatea statelor. Grecia şi euro ocupă centrul scene, dar efectele pot fi simţite în întreaga lume”, a subliniat omul de afaceri.

Soros a avertizat că situaţia aminteşte de anii ’30. „Multe guverne trebuie să îşi reducă datoria sub presiunea pieţelor financiare. Acest lucru riscă să împingă economia globală într-o dublă recesiune”, a afirmat el.

Pe de altă parte, oficiali bancari au declarat că reformele de reglementare a băncilor se mişcă în general în direcţia corectă, dar au avertizat că schimbările ar putea avea un impact negativ asupra creşterii economice şi asupra creării de locur de muncă, dacă nu sunt aplicate corect, potrivit Bloomberg.

Oficialii, conduşi de şeful Deutsche Bank Josef Ackermann, au subliniat că este importantă să nu fie grăbită implementarea lor, pentru a asigura o bună coordonare. De asemenea, ei au atras atenţia că reformele trebuie să fie echilibrate şi raţionale din punct de vedere tehnic.

Comunitatea internaţională a luat în calcul impunerea unor condiţii mai stricte pentru bănci, pe fondul crizei financiare, care a dus la o recesiune economică globală.

Sursa: NewsIn