Croitoru: Salariile şi pensiile ar putea să rămână reduse în următorii doi ani


Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat miercuri că nivelul salariilor din domeniul public trebuie egalizat, şi că măsurile de austeritate ar trebui aplicate pe o perioadă de 18 până la 24 de luni, pentru a avea efectele scontate.

Inegalităţile salariale din sectorul public trebuie să dispară, susţine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Salariile mici pot fi asociate corupţiei din mediul public, iar salariile directorilor din ministere nu pot fi mai mari ca ale miniştrilor înşişi, a mai spus consilierul guvernatorului.

Croitoru susţine că reducerea deficitului bugetar reprezintă un proces de lungă durată, iar măsurile nu pot fi aplicate doar pe termen scurt. El a declarat că reducerea deficitului bugetar la 6,8% în 2010 şi la 4,4% în 2011 presupune „măsuri dure, dar necesare”, conform The Money Channel.

„Măsurile de austeritate ar trebui aplicate pe o perioadă de 18 până la 24 de luni, pentru a avea efectele scontate”, spune Lucian Croitoru.

„Aceste măsuri, din punct de vedere economic, nu pot fi reversate curând. Salariile şi pensiile nu pot fi readuse imediat la nivelul la care au fost. Măsurile trebuie menţinute pentru că România are de redus deficitul bugetar,” a explicat Croitoru.

„Ajustarea este  permanentă. Dacă nu este permanentă pe această rută atunci va trebui să venim cu alte măsuri. Sarcina de a reduce deficitul cu 2,4% în 2011 nu este uşoară”, a mai spus Croitoru.

Consilierul Guvernatorului BNR a precizat că dacă economia României va continua să scadă, vor trebui luate măsuri suplimentare. A evitat însă să spună dacă acest lucru ar putea însemna o creştere a taxelor.

Sursa: NewsIn