Efectele scumpirii benzinei: producătorii vor trebui să crească preţurile ori vor falimenta


Noile majorări de săptămâna trecută a preţurilor carburanţilor, la doar cinci săptămâni de la scumpirile aplicate în luna ianuarie, vor afecta tot mai mult producătorii autohtoni, trasportatorii, ba chiar şi benzinarii particulari.

„Este evident că majorarea preţurilor la benzină şi motorină, ca şi creşterile la utilităţi, unde există monopol şi unde oamenii nu au niciun control, vor duce la creşterea inflaţiei. Simultaneitatea acestor creşteri nu poate fi suportată de producători, care lucrează cu marje de profit de 3-4%”, a declarat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan.

Conform acestuia, producătorii din industrie au două variante: să crească preţurile sau să dea faliment.

Una dintre soluţiile propuse de Pârvan ar fi ca statul să susţină înfiinţarea a încă două lanţuri de benzinării, „în condiţiile în care preţurile carburanţilor cresc într-un aşa ritm, guvernul ar trebui să mărească accizele la maximul europea”, a explicat secretarul general AOAR citat de www.bursa.ro.

Nu doar oamenii de afaceri şi producătorii au de suferit de pe urma creşterii galopante a preţului carburanţilor, ci şi benzinarii particulari, care se ocupă de cumpărarea şi distribuirea produselor petroliere.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Benzinarilor Particulari din România, Ion Tache, câştigul acestora nu mai reuşeşte în momentul de faţă să acopere cheltuielile, iar piaţa carburanţilor nu mai funcţionează normal de câţiva ani.

De altfel, el a mai adăugat că vânzările benzinarilor particulari au scăzut, în acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, cu circa 40%, iar numărul benzinarilor înscrişi în asociaţie s-a redus de la 468, în 1995, la 290, în prezent.

Din anul 2009 până acum, preţul benzinei a urcat cu 93%, potrivit portalului www.wall-street.ro. Săptămâna trecută marile companii petroliere au luat decizia de a majora din nou preţul carburanţilor, motivând că au crescut foarte mult cotaţiile internaţionale ale petrolului, iar barilul a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele 9 luni. Cu toate că  a anunţase cel mai mare profit din România, compania Petrom a scumpit litrul de benzină cu 12 bani.