Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din 2010

A- A A+
Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din 2010

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, prima rectificare bugetară din 2010, ce prevede o creștere economică de -1,9%, un deficit de 6,8% din PIB, acoperirea deficitelor bugetelor de pensii și șomaj și suplimentarea sumelor alocate ministerelor Muncii, Sănătății, Mediului, Economiei, Culturii.

Astfel, potrivit ministrului Finanțelor, Sebastian Vlădescu, Ministerul Muncii primește la rectificare 4,4 miliarde de lei, reprezentând transferuri de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat (3,8 miliarde de lei) și sumele necesare plății indemnizațiilor de handicap, pensiilor pentru invalizi, orfani și văduve de război, alocaţiilor de stat ale copiilor, alocaţiilor familiale, indemnizaţiilor de creştere a copilului şi altor ajutoare sociale (600 de milioane de lei).

Ministerul Sănătății va primi 2,8 miliarde de lei, reprezentând transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru acoperirea deficitului, Ministerului Mediului – 241 de milioane de lei pentru cofinanțarea proiectelor UE, Ministerul Economiei – 207 milioane, Ministerul Culturii – 56,9 milioane de lei pentru proiectele care vizează restaurarea şi reabilitarea monumentelor istorice sau reabilitarea şi consolidarea unor clădiri culturale, precum Biblioteca Naţională a României sau Teatrul I.L. Caragiale.

Și Ministerul Comunicaţiilor primește 49,6 milioane de lei, în principal pentru plata serviciilor de închiriere de licenţe aferente produselor Microsoft, iar Academia Română – 17 milioane lei, pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

Diminuări ale bugetelor vor fi la Ministerul Educaţiei (-494 milioane de lei), Ministerul Administraţiei şi Internelor (-476,8 milioane de lei), Ministerul Apărării Naţionale (-278,5 milioane lei), Ministerul Justiţiei (-198 milioane de lei), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (-168,6 milioane), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (-142,5 milioane lei), Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (-121,7 milioane de lei) şi Ministerul Public (-105,2 milioane de lei).

Prima rectificare bugetară din 2010 taie totodată o sumă echivalentă cu 0,2% din PIB din banii destinați investițiilor, sumele rămase fiind alocate proiectelor de investiții prioritare. Investițiile care vor primi finanțare sunt tronsonul Chitila-Voluntari al șoselei de centură a Capitalei, tronsonul Cernavodă-Constanța, centura de ocolire a municipiului Constanța, 12 km din Autostrada Transilvania (de la Câmpia Turzii la Turda), 300 de km de drumuri județene și comunale. Vor mai fi alocați bani pentru finalizarea centurilor ocolitoare ale municipiilor Lugoj, Caransebeș, Sibiu, Cluj-Napoca, finalizarea a 8,4 km din centura Iași, finalizarea a 70 km a drumului Focșani-Ojdula și a 29.000 de apartamente.

Indicatorii cuprinși în actul normativ privind rectificarea sunt un Produs Intern Brut de 511 miliarde de lei, o creștere economică negativă de -1,9% și un curs mediu de 4,24 lei pentru un euro. Ministrul Finanțelor a declarat că obiectivul principal al rectificării bugetare a fost acoperirea deficitelor înregistrate de bugetele de pensii și de șomaj și plata unei părți din datoriile sistemului sanitar.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails