Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Guvernul a aprobat trei noi standarde de cost pentru lucrările finanţate de MDRT

A- A A+
Guvernul a aprobat trei noi standarde de cost pentru lucrările finanţate de MDRT

Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), standardele de cost pentru reabilitare drum judeţean clasa tehnică III-V, modernizare drum judeţean clasa tehnică III- V şi sistem centralizat de alimentare cu apă în mediul rural.

„Noile standarde de cost au fost elaborate deoarece până în acest moment nu existau astfel de documente orientative şi concomitent se constată mari diferenţe între preţurile acceptate la nivelul autorităţilor contractante, pentru categoriile de lucrări de natura celor care fac obiectul acestor standarde”, se arată într-un comunicat al MDRT.

Standardele aprobate miercuri de Executiv constituie documente de referinţă, cu rol de directivare în promovarea obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice, similare din punct de vedere tehnic cu obiectivele de referinţă prezentate în standardele respective.

Acestea vor fi folosite pentru fundamentarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivelor de investiţii, fundamentarea necesarului de fonduri publice pentru finanţarea programelor de investiţii în condiţii de eficienţă economică şi analiza ofertelor de către membrii comisiilor de evaluare în vederea adjudecării contractelor privind execuţia lucrărilor de construcţii. De asemenea, standardele de cost vor fi utile operatorilor economici, pentru elaborarea ofertelor în vederea contractării lucrărilor de construcţii.

„La stabilirea costurilor investiţiei de bază s-au avut în vedere: analiza dispersiei costurilor unitare la obiective similare contractate în perioada 2008-2009 şi costul investiţiei de bază rezultat din rularea listelor cu cantităţi pe categorii de lucrări în preţuri-ianuarie 2010. Standardele de cost aminintite constituie anexă la Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 363/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investiţii finanţate din fonduri publice”, se mai arată în comunicat.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails