Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Guvernul a decis majorarea plafonului de garantare pentru depozitele bancare la 100.000 euro

A- A A+
Guvernul a decis majorarea plafonului de garantare pentru depozitele bancare la 100.000 euro

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat marţi că Guvernul a decis majorarea nivelului garanţiei pentru depozitele bancare de la 50.000 euro la 100.000 euro, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice.

„S-a aprobat modificarea OUG 39, referitoare la înfiinţarea fondului de garantare a depozitelor bancare. De fapt, se transpune directiva UE nr 14 /2009, astfel: se majorează nivelul garanţiei pentru depozitele bancare de la 50.000 euro la 100.000 euro. De această ordonanţă beneficiază atât persoanele fizice, cât şi cele juridice ce au constituit depozite în sistemul bancar”, a declarat ministrul. El a explicat că plafonul de 100.000 euro este unul minim, băncile vând posibilitatea să mărească această garanţie pentru a atrage cât mai mulţi bani în sistem.

Potrivit lui Ialomiţianu, fondul de garantare se va suplimenta prin cotizaţia din partea instituţiilor de credite, cotizaţia fiind o cheltuială deductibilă. „Va fi şi un impact negativ asupra bugetului din 2012, estimat la 590 milioane lei”, a precizat Ialomiţianu, explicând însă că acesta este compensat prin modificarea Codului fiscal de săptămâna trecută, care are un impact pozitiv. „Deci am respectat legea responsabilităţii fiscale”, a subliniat ministrul.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails