Guvernul a simplificat ţinerea contabilităţii pentru firmele mici


Legea contabilităţii a fost modificată de către Executiv astfel încât povara administrativă pentru firmele cu cifră de afaceri de până la 35.000 de euro şi active de aceeaşi valoare a fost considerabil uşurată.

Primul-ministru Emil Boc a spus că modificarea va micşora cheltuielile firmleor mici şi va reduce birocraţia. „Ministerului Finanţelor Publice a gândit o modalitate simplificată de contabilitate, care le uşurează cheltuelile şi debirocratizează mecanismul relaţiei cu statul. Circa 349.000 de firme au un sistem simplificat de contabilitate, ca o măsură de debirocratizare şi susţinere a mediului de afaceri”, a declarat Boc după şedinţa de Guvern de miercuri.

Astfel, numărul documentelor contabile pe care firmele mici vor trebuie să le întocmească a fost redus. „Introducem un sistem simplificat pentru entităţile patrimoniale care au o cifră de afaceri de până în 35.000 de euro şi active până la 35.000 euro, date la 31 decembrie 2010. Aceste entităţi nu vor mai întocmi cinci situaţii financiare, ci două, un bilanţ şi un cont de rezultate simplificate, nu vor mai întocmi situaţia fluxurilor de numerar sau a modificării capitalului şi notele explicative. Totodată, aceste entităţi vor aplica un plan de conturi simplificat. În momentul de faţă, acesta cuprinde 400 de conturi, iar cel simplificat va avea doar 50”, a precizat ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu adăugând că aceste firme vor putea să depună bilanţul contabil doar anual, nu şi semestrial.

O altă înlesnire acordată micilor întreprinzători este posibilitatea ca de contabilitatea firmelor lor să se ocupe şi tineri absolvenţi de învăţământ superior economic, pe baza convenţiei civile. „Acest lucru l-am discutat cu corpul experţilor contabili şi am dat o şansă acestor tineri să lucreze în contabilitate, mai ales că cei mai mulţi dau examen şi pentru acces la profesie şi sunt persoane care efectuează stagiu de pregătire sub coordonarea experţilor contabili”, şi-a motivat Ialomiţianu decizia. Responsabilitatea pentru ţinerea contabilităţii incumbă administratorului şi persoanelor care ţin contabilitatea unei companii, iar semnarea situaţiilor financiare cu sistem simplificat se va putea face şi de către persoane fizice cu studii economice superioare.

Sursa: NewsIn