IMM-urile româneşti, întreţinute cu bani de la rude şi prieteni


Neaşteptat, dar doar 14% dintre IMM-uri se finanţează de la bănci, în timp ce peste 65% dintre firmele mici şi mijlocii nu au altă soluţie decât să atragă bani de la rude, prieteni, dar şi alte persoane.

Potrivit unei analize realizate de www.capital.ro, antreprenoriatul românesc nu funcţionează în baza unui dialog adecvat şi constructiv între managerii firmelor şi bănci. Aceştia doresc finanţări prea mari şi nesustenabile, iar pe de altă parte instituţiile financiare nu sunt interesate de nevoile financiare proprii IMM-urilor.

.“ Trebuie să recunoaştem că nu există o afinitate a băncilor pentru a se expune pe creditele destinate IMM. Această atitudine nu vine neapărat din nivelul default-urilor care nu  cred că este atât de mare cum se afirmă uneori…Din păcate IMM-istul şi bancherul sunt pe poziţii adverse. Bancherul spune că IMM-istul nu are suficientă cultură, IMM-istul spune că bancherul percepe dobânzi prea mari”, spune preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM(FNGCIMM), Aurel Şaramet,

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM a fost capitalizat cu peste 100 de milioane de euro iar, odată cu înfiinţarea Fondului Român de Contragarantare, capacitatea statului de a sprijini finanţarea IMM din surse bancare a crescut substanţial. “ Cu cele 100 de milioane, Fondul se poate expune pe garanţii de 800-900 de milioane de euro, deci credite de peste 1,5 miliarde de euro. Pentru nivelul la care se mişcă piaţa în acest moment este mai mult decât suficient”, mai precizează Aurel Şaramet.