Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

IMM-urile vor beneficia de subvenţii la dobânzile bancare şi de garanţii pentru credite

A- A A+
IMM-urile vor beneficia de subvenţii la dobânzile bancare şi de garanţii pentru credite

Guvernul analizează, miercuri, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care întreprinderile mici şi mijlocii vor putea utiliza aşa-numitul card Kogălniceanu prin care vor putea beneficia de subvenţionarea parţială de către stat a dobânzilor la credite şi garantarea împrumuturilor de la bănci.

„Programul sprijină mediul de afaceri pentru dezvoltarea investiţiilor şi crearea locurilor de muncă, program prin care statul se implică şi sprijină direct IMM-urile pe cele două componente”, a declarat premierul Emil Boc, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Astfel, un IMM va putea beneficia de o subvenţionare a maximum 70% din rata dobânzii aferente creditului, însă dobânda subvenţionată nu va putea fi mai mare de 6,5% pe an. În al doilea rând, statul va oferi o garanţie de maximum 80% din valoarea creditului, dar garanţia nu poate depăşi 100.000 lei. Pentru perioada care a mai rămas din 2011, fondul pentru subvenţionarea dobânzii este de 24.000.000 lei, iar pentru garantarea creditelor acordate de bănci IMM-urilor fondul alocat este de 400.000.000 lei.

„Este posibil ca cel puţin 4000 de beneficiari în 2011 să intre sub incidenţa prevederilor bugetare existente. În anii 2012 sau 2013, numărul lor se va tripla, cel puţin. Dacă anul acesta programul va fi un succes, vom încerca să găsim pentru ultima parte a anului resurse pentru suplimentarea bugetului. Este încă o formă de sprijin pentru mediul privat în vederea susţinerii dezvoltării economice”, a spus Emil Boc.

Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei, a arătat că programul intră în categoria ajutoarelor de stat, însă sunt respectate cu stricteţe condiţiile puse de Comisia Europeană pentru asemenea ajutoare. „Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate bugetului general consolidat, cheltuieli privind aprovizionarea, producţia, desfacerea, cheltuieli pentru executarea de lucrări şi prestarea de servicii, cheltuieli privind prelucrarea şi valorificarea stocurilor, alte tipuri de cheltuieli necesare desfăşurării activităţii curente”, a declarat Karoly Borbely.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails