Impozitarea tichetelor de masă cu 16% aduce la bugetul de stat 345 milioane lei, susţine MFP


Impozitarea tichetelor de masă are un impact pozitiv asupra nivelului încasărilor de 345 milioane lei la nivelul a 6 luni ale anului 2010, în condiţiile în care valoarea medie a tichetelor de masă în anul 2010 este 8,72 lei pe tichet, se arată într-o analiză a Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Astfel, numărul tichetelor de masă distribuite pe anul 2009 a fost de 499.433.510, cu o valoare totală de 4,23 miliarde lei, iar valoarea medie a tichetelor de masă în anul 2010 este de 8,72 lei/tichet, se arată în datele preluate de la Direcţia Generală de Management al Domeniilor Reglementate Specific din cadrul MFP.

Guvernul s-a angajat să impoziteze tichetele de masă, veniturile de pe bursă, dobânzile la depozitele bancare, plăţile compensatorii şi urmează să eliminea scutirea de la plata impozitului pe venit de care beneficiau programatorii din domeniul IT, potrivit memorandumului încheiat cu CE.

Astfel, documentul intrat în posesia NewsIn prevede „extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit pentru a include şi tichetele de masă, veniturile din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare, plăţile compensatorii”.

Veniturile din dobânzile bancare au fost scutite de impozitul de 16% în 2009, măsura fiind extinsă iniţial şi pentru anul 2010.

Sursa: NewsIn