Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Informare Camera de Comert si Industrie a României cu privire dezbaterile derulate la Conferința “Concurența în sectoare cheie”

A- A A+

Informare Camera de Comert si Industrie a României cu privire dezbaterile derulate la Conferința “Concurența în sectoare cheie”

Camera de Comert si Industrie a României (CCIR) a participat la dezbaterile derulate în cadrul conferintei  “Concurența în sectoare cheie”, organizată de Consiliul  Concurentei în data de 6 noiembrie 2023, începând cu ora 9.30, la Palatul Cercului Militar National.

In cadrul conferintei a fost dezbătută importanta asigurării unui mediu concurential functional si stabil si s-a discutat despre cooperarea economică si administrativă cu autoritătile din Republica Moldova si despre provocările si solutiile pentru sustinerea mediului de afaceri.

In cadrul conferintei a fost lansat si Raportul privind concurenta ăn sectoare cheie pentru anul 2023

Editia din acest an a Raportului privind evolutia concurentei fin sectoare cheie surprinde o imagine de ansamblu a economiei românesti, într-un context international si national dificil, care a generat transformări si adapării la o multitudine de factori disturbatori.

Anul 2023  a reprezentat  o perioadă de recalibrare  a economiilor  globale, într-un context  încă dominat de rate ridicate ale inflatiei si conflicte militare regionale deschise. Din acest punct de vedere,  economia românească si-a dovedit rezilienta, înregistrand,  si în acest an, una dintre cele mai ridicate rate de crestere economic, de 2,7%, bazate nu doar pe cresterea consumului, dar si a investitiilor. La finalul acestei perioade complicate se poate observa faptul că, prin comparatie cu perioada prepandemică, economia României a crescutîn termeni reali cu 6,5% (de la 197 miliarde euro în 2019 la 209 miliarde euroîn 2022),în timp ce economia europeană a crescut cu 3,4% mn aceeasi perioad~.

Este important de mentionat, în acest context, faptul că o contributie importantă la cresterea PIB• ului  României  a fost reprezentată de investitiile,  care au crescut  cu  11,2%,  dar si de nivelul exporturilor nete, care a avut, în premieră în ultimii ani, o contributie pozitivă la cresterea PIB, pe fondul cresterii exporturilor cu 0,3% si scăderii importurilor de bunuri si servicii, cu 1,7%.

In  ceea  ce priveste  mediul  de afaceri  din  România,  a fost  actualizată analiza  publicată  anul anterior,  privind evolutia firmelor românesti în perioada 2017-2022 constatând  mentinerea unui trend pozitiv pe principalii indicatori urmăriti. Este mentionată pentru anul 2022, o mentinere  a ritmului de crestere a numărului de companii si o crestere a procentului de companii profitabile, la 61%.

Duă ce in perioada 2017-2021 ponderea firmelor stabile financiar (care au o rata a autonomiei financiare  globale  de  peste  33%)  a  crescut  continuu,  1n   2022  acest  indicator  s-a  stabilizat, înregisând chiar o usoară scădere, de 0,1%.

Din  perspectiva  cresterii  preturilor  si modului  fn  care  aceste  evolutii  s-ar  putea  reflecta în cresterea  profitabilittii  companiilor,  au fost  vizate, ~n mod  specific,  două sectoare:  bancar  si carburanti (piata vânzărilor cu amănuntul a combustibililor).

Camera de Comert si Industrie a României CCIR Business Center — Bd. Octavian Goga nr. 2, Sector 3, Bucuresti, 030982, Romania

Tel: 021.319.00.93 / Fax: 021.319.00.92 e-mail: ccir@ccir.ro www.ccir.ro

La  o privire  de ansamblu  asupra  principalelor  sectoare  economice  – monitorizare  care se  face anual,  prin   intermediul   unui   instrument  dezvoltat   pentru   măsurarea  presiunii   concurentiale (Indicele  agregat de presiune  concurentială),  peste  o treime din cele 44 de industrii  urmărite  au înregistrat o evolutie negativă, însemnând o scădere a presiunii concurentiale  (inclusiv pietele de asigurare auto, de materiale de constructii, energie si gaze).

Pe piata asigurărilor auto (RCA si CASCO) sc~derea presiunii concurentiale  fată de anul anterior, poate fi explicat~ prin prisma transformărilor majore ale industriei asigurărilor din ultimii trei ani, care au indus dezechilibre majore  între cerere si oferă. Până la sfârsitul anului 2023, ca urmare a retragerii de către ASF, in luna martie, a autorizatiei liderului de piată pe RCA -Euroins România Asigurare  Reasigurare  SA,  un  număr  extrem  de  ridicat  de  asigurati,  în  special  de  RCA,  vor solicita încheierea unor noi contracte, care vor trebui preluate de ctre asigurătorii activi rămasi pe piată.

Pe  piata  furniării  de  energie  electric  în  regim  concurential, în  contextul  perpetuării  crizei energetice  si  a  continurii  măsurilor  de  plafonare/compensare   a preturilor,  este  de  asteptat  să existe   o  anumit  reticentă  a  clientilor   de  schimbare   a  furnizorului   si,  implicit,   motivatia furnizorilor de a concura va fi una scăzută.

Pe pietele  materialelor  de constructii  au existat, în ultimii  ani, fluctuatii  atipice ale cererii, cu o scădereîn anul 2022, urmată de o crestere  masivă fin anul 2023 (în special pe piata bitumului cu aplicatii rutiere). Pe piata cimentului  se estimează o crestere a rentabilit~tii,  iar pe piata blocurilor ceramice, în ultimii ani  au existat mai  multe tranzactii importante,  gradul de concentrare  crescnd usor. De altfel, sectorul constructiilor  a înregistrat o crestere a volumului  de activitate cu 6,8% in primul  semestru al anului 2023.

In anul  2023  evolutia  preturilor  a generat,  în  continuare,  un climat  de nesigurantă  ce a afectat optimismul   si   puterea   de  cumpărare  a  consumatorilor.   Pentru   atenuarea   impactului   acestor cresteri, înceând chiar din anul 2022, Guvernul a fost nevoit să adopte unele măsuri de plafonare a preturilor,  de exemplu  pe piata  lemnului,  a gazelor,  a energiei  electrice  si pe piata  bunurilor alimentare.

Pentru  informatii suplimentare,  persoan de contact din partea Camerei  de Comert si Industrie  a României  este  dna.  Luiza  Chiriac,  Sef birou  Strategii,  Politici  si  Proiecte,  Directia  Strategii, Politici si Proiecte, telefon 0722 585 096, e-mail:  luiza.chiriac@ccir.ro,

Sursa:

Camera de Comert si Industrie a României

Directia Relatii Interne si ICC Romania

CCIR Business Center, B-dul Octavian Goga nr. 2,
sector 3, Bucureşti, România
Tel.: +4021 319 18 85
Fax: +4021 319 01 56
www.ccir.ro; www.snia.ro; www.tnf.ro

Related Posts with Thumbnails