ING: BNR a intervenit pe piaţa valutară pe parcursul lunii septembrie cu 400-900 milioane de euro


Analiştii ING Bank susţin că Banca Naţională a României (BNR) a intervenit pe piaţa valutară în septembrie cu până la 900 milioane de euro, iar dacă va fi nevoie, aceste acţiuni ar putea continua, se arată într-un raport al ING Bank.

„Datele privind rezervele valutare publicate vineri indică faptul că BNR a intervenit pe piaţa valutară pe parcursul lunii septembrie. Calculele noastre sugerează că volumul intervenţiilor valutare s-ar putea situa între 400 şi 900 milioane de euro. Daca va fi nevoie aceste acţiuni, ar putea continua, ceea ce implică stabilitatea cursului euro/ron în continuare”, se în raport.

Analiştii ING Bank arată că volumul rezervelor valutare care nu reprezintă împrumuturi a scăzut de la aproximativ 14 miliarde euro în septembrie 2008 la doar 4,2 miliarde euro la sfârşitul lui septembrie 2010 (cea din urma sumă include alocarea generală de DST din august 2009 de circa 900 milioane DST).

„Acesta evoluţie sugerează faptul ca BNR a vândut aproximativ 11 miliarde euro pe parcursul acestei perioade. Diferenţa dintre 4,2 şi 32,6 miliarde euro (nivelul rezervelor valutare la sfârşitul lui septembrie 2010) este reprezentată de împrumuturile de la Comisia Europeană sau de la investitori pentru finanţarea deficitului bugetar (10,7 milioane euro), de împrumuturile de la FMI (11,2 milioane euro) şi de rezervele minime obligatorii (circa 6,5 milioane euro). Începând cu anul 2012, România va începe să ramburseze împrumuturile către FMI şi CE ceea ce ar putea complica protecţia leului dacă nu ar avea loc o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei globale şi locale”, se mai spune în raport.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.bloombiz.ro