Legea care prevede tăierea pensiilor şi salariilor a fost adoptată prin respingerea moţiunii


Legea care prevede tăierea pensiilor şi salariilor a fost adoptată prin respingerea moţiunii de cenzură, însă nu-şi produce încă efectele, deoarece trebuie să mai parcurgă etapa verificării constituţionalităţii şi apoi a promulgării.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că, întrucât moţiunea de cenzură care a fost depusă pe legea care prevede reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% a fost respinsă, actul normativ a fost adoptat, fiind depus la Secretariatul celor două Camere pentru a putea fi înaintate sesizări de neconstituţionalitate. Sesizarea CCR pe această lege se poate face într-un interval de 48 de ore, a mai informat liderul PSD.

Potrivit Legii  nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, articolul 15, Curtea se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori.

Cea de-a doua lege pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, Legea privind recalcularea pensiilor speciale şi reevaluarea celor de invaliditate, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea luni, săptămâna trecută, a fost adoptată joi, pe 10 iunie, deoarece termenul de trei zile până la care putea fi atacată printr-o moţiune de cenzură a expirat. PSD a atacat deja la CCR această lege privind recalcularea pensiilor speciale. Nici această lege nu-şi produce, din cauza atacului la Curte, efectele.

Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea Legilor de austeritate asumate de Guvern, care vizează reducerea pensiilor şi salarilor, potrivit unui comunicat remis marţi.

Sursa: NewsIn