Managerii prevăd o stabilitate a serviciilor şi o scădere majoră a construcţiilor până în februarie


Managerii firmelor româneşti anticipează că în perioada decembrie-februarie se va înregistra o relativă stabilitate a activităţii în servicii, în vreme ce construcţiile vor scădea accentuat comparativ cu cele trei luni anterioare, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit INS, industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul vor scădea moderat până în februarie.

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctură a Institutului Naţional de Statistică, directorii companiilor din industria prelucrătoare estimează o scădere moderată a producţiei până în februarie, soldul conjunctural fiind de -11%.

Companiile din acest sector se aşteaptă la continuarea concedierilor (sold conjunctural -11%), mai ales în cazul întreprinderilor mari, cu cel puţin 500 de salariaţi (-15%). Cele mai afectate domenii ar urma să fie fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, metalurgie, precum şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%, -39%, respectiv -38%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Directorii firmelor au rămas destul de pesimişti cu privire la evoluţia sectorului construcţiilor, unde se aşteaptă la o scădere accentuată a producţiei (sold conjunctural -50%), dar şi o scădere a comenzilor (sold conjunctural -47%). Şi în acest sector disponibilizările vor continua (sold -37%), în special în întreprinderile foarte mari, cu cel puţin 500 de salariaţi. Cât priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -3%).

În ceea ce priveşte comerţul cu amănuntul, managerii din sector mizează pe o scădere moderată a activităţii economice până în februarie (sold conjunctural -10%), pe fondul diminuării vânzărilor (-14%) şi comenzilor (sold conjunctural -11%). Totuşi, directorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%) şi estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte (sold conjunctural +33%).

În servicii, managerii se aşteaptă la o relativă stabilitate a cererii de servicii, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind +1%. De asemenea, companiile estimează o scădere a numărului de angajaţi (sold conjunctural -12%), mai ales întreprinderile foarte mari, cu cel puţin 500 de salariaţi. Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de stabilitate (sold conjunctural +5%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul respondenţilor cu răspunsuri pozitive şi cel al aşteptărilor negative, indicând percepţia asupra dinamicii unui fenomen. Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative din industria prelucrătoare (2.151 firme), construcţii (1.671), comerţ cu amănuntul (2.110) şi servicii (2.546), cu marjă de eroare de +/- 5%.

Sursa: NewsIn