MDRT: 40 de proiecte de peste 70 milioane euro au fost selectate spre finanţare prin Programul RO-BG


Un număr de 40 de proiecte, cu o valoare totală de 70,21 milioane euro, au fost selectate şi aprobate pentru finanţare prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, în urma celui de-al doilea apel de proiecte al programului, a anunţat marţi MDRT.

De asemenea, alte 58 de proiecte aprobate anterior sunt în prezent în curs de implementare, potrivit datelor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Totodată, marţi a avut loc cea de-a cincea reuniune a Comitetului Comun de Selecţie al Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. În cadrul reuniunii Comitetului Comun de Selecţie, s-au dezbătut şi luat decizii privind procesul de evaluare a proiectelor depuse în cadrul Apelului de Proiecte cu termenul intermediar iulie 2009.

„Au fost analizate şi discutate aspecte precum bugetul proiectelor depuse, alocările financiare din cadrul acestora, indicatorii Programului. Au fost selectate şi aprobate pentru finanţare a proiectelor depuse în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte al Programului, cu termenul intermediar de depunere 31 iulie 2009. Astfel, au fost selectate spre finanţare 40 proiecte, cu o valoare totală de 70.219.165 euro, din care 59.380.741 euro din Fondul European de Dezvoltare Regională”, potrivit datelor MDRT.

Conform regulamentelor privind instrumentele structurale, Comitetul Comun de Selecţie are rolul de a selecta proiectele depuse spre finanţare în cadrul fiecărui apel de proiecte, aferent  Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Comitetul a fost înfiinţat şi este alcătuit din reprezentanţi de la nivel naţional, regional şi local ai celor două state membre, respectiv România şi Bulgaria.

Lista proiectelor aprobate este postată spre informare pe pagina oficială de internet a Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria.

Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, aprobat de Comisia Europeană în decembrie 2007, are un buget total de 262.003.541 euro şi vizează cooperarea în cadrul ariei eligibile cuprinzând şapte judeţe din România (Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa) şi nouă districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Veliko Tarnovo, Pleven, Ruse, Dobrich, Silistra şi Razgrad).

Domeniile de interes sunt: accesibilitate, mediu, dezvoltare economică şi socială, prin crearea de parteneriate durabile între actori de pe ambele laturi ale frontierei.

Aria eligibilă căreia se adresează programul este una dintre cele mai mari graniţe din UE. Frontiera se întinde pe 610 km, iar pe parcursul a 470 km este demarcată de cursul Fluviului Dunărea. Aria eligibilă este localizată în nordul Bulgariei şi sudul României, de-a lungul graniţei naţionale, ce se întinde între Serbia şi Marea Neagră. Este formată din şapte judeţe româneşti şi nouă districte bulgare localizate lângă graniţa dintre cele două state.

Populaţia totală a programului era de 5,104 milioane locuitori în 2004, din care 3,262 milioane locuitori trăiau în România, iar restul în Bulgaria.Cele patru axe prioritare ale Programului RO-BG sunt: Axa 1 – Îmbunătăţirea mobilităţii şi a accesului la infrastructura de transport, informaţii şi comunicaţii în regiunea transfrontalieră, Axa 2 – Utilizarea durabilă şi protejarea resurselor naturale şi de mediu şi promovarea unui management eficient al rsicului în regiunea transfrontalieră, Axa 3 – Dezvoltarea economică şi coeziunea socială prin identificarea şi consolidarea în comun a avantajelor comparative ale zonei şi Axa 4 – Asistenţă tehnică.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.fmmc.ro