MECMA: Pentru intermedierea listării a 9,84% din acţiunile Petrom au fost depuse şase oferte


Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) informează că până miercuri, la ora 12.00, termenul limită de depunere, au fost depuse şase oferte de intermediere pentru listarea pe Bursă a 9,84% din participaţia deţinută de stat la Petrom.

Astfel, au depus oferte sindicatul format din Banca Comercială Română, , J.P. Morgan, Erste Group Bank, SSIF Intercapital Invest, sindicatul de intermediere constituit din Renaissance Capital Limited, EFG Eurobank Securities, BT Securities, SC Romcapital şi consorţiul Morgan Stanley & Co International plc, Raiffeisen Capital&Investment SA, Raiffeisen Centrobank AG.

Totodată, au mai depus oferte consorţiul Nomura International Ltd, Alpha Bank România, Alpha Finance România, consorţiul Unicredit CAIB  Securities România, Goldman Sachs International, Unicredit Bank AG şi consorţiul UBS Limited, ING Bank NV, ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Bucureşti.

„Comisia numită prin ordin al ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri, împreună cu reprezentanţii consultantului care acordă serviciile de asistenţă juridică în cadrul acestui proces, respectiv societatea civilă profesionala cu răspundere limitată Boştină şi Asociaţii vor proceda în perioada imediat următoare la analizarea documentelor de participare şi a ofertelor de intermediere, în condiţiile caietului de sarcini achizitionat de ofertanţi”, se arată în comunicatul transmis de MECMA.

Etapele principale ale procesului de selectare a intermediarului derulate de către Ministerul Economiei, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) sunt analiza documentelor de participare, analiza şi evaluarea ofertelor tehnice, deschiderea ofertelor financiare, punctarea ofertelor depuse, conform prevederilor caietului de sarcini  şi selectarea ofertantului câştigator – ofertantul care întruneşte cel mai mare număr de puncte (Intermediarul) şi negocierea şi semnarea contractului de intermediere cu Intermediarul selectat.

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Valentin Ionescu, anunţa în 9 martie că Ministerul Economiei va lista pe Bursă 9,84% din pachetul de 20,64% de acţiuni pe care statul le deţine la OMV Petrom la finalul lui mai-începutul lui iunie. „Pentru BVB, acest pachet de lichiditate înseamnă un plus de lichiditate de aproximativ 500 de milioane de euro, dacă luăm în calcul cât înseamnă 10% din Petrom la preţul de piaţă, o lichiditate cu care BVB nu s-a întâlnit. După listarea Fondului Proprietatea, ar fi a doua ca lichiditate la listare”, preciza Ionescu.

Guvernul a aprobat în august 2010 un set de hotărâri privind vânzarea unor participaţii minore ale statului la OMV Petrom, Romgaz, Transelectrica şi Transgaz pe piaţa de capital. Astfel, vor fi vândute 9,84% din pachetul de 20,64% de acţiuni pe care statul le deţine la OMV Petrom şi pachete de câte 15% din acţiunile deţinute de stat la Transgaz, Romgaz şi Transelectrica. Statul îşi va menţine statutul de acţionar majoritar în cazul Transgaz şi Transelectrica şi de acţionar semnificativ în cazul OMV Petrom.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operată sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea din România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing operează 546 staţii de distribuţie, dintre care 389 Petrom şi 157 OMV. Grupul deţine, de asemenea, o reţea internaţională de circa 250 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

În anul 2010, cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 4,421 miliarde euro, EBIT (Venituri Înainte de Dobânzi şi Taxe) a fost de 709 milioane euro. OMV, grupul energetic lider în Europa Centrală şi de Sud Est deţine 51,01% din acţiunile Petrom. OMV activează în 13 ţări în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 16 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se  tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Sursa: NewsIn