Ministrul Muncii spune că „în niciun caz” nu se va ajunge la un milion de şomeri la finele anului


Ministrul Muncii a declarat luni că „în niciun caz” nu se va ajunge la un milion de şomeri la finele anului 2010, argumentând că disponibilizările programate în sistemul bugetar au fost „gândite” astfel încât să nu reprezinte un şoc pentru piaţa muncii şi pentru bugetul de şomaj.

Ministrul a mai spus că în ultimele patru luni s-a înregistrat o scădere a ratei şomajului, dar admite că acest lucru poate fi determinat de angajările care se fac în mod uzual în sezonul de vară.

„Categoric, aceste restructurări pe care le vom face în domeniul public în perioada următoare, dar care sunt graduale, o să facă o creştere graduală a şomajului începând cu septembrie, octombrie, când se pun în aplicare aceste prevederi. (…) Nu estimez o creştere mai mare decât nivelul şomajului care era la începutul anului sau în decembrie anul trecut – 8,3%, 8,1%. Oricum, nivelul şomajului la sfârşitul anului (2010 n.r.) nu va fi mai mare decât nivelul de şomaj de la sfârşitul anului trecut”, a spus ministrul.

Întrebat dacă la finele anului 2010 numărul şomerilor va ajunge la un milion, Şeitan a răspuns: „În niciun caz”. „Din datele pe care le avem acum şi din modul în care se înrevăd aceste restructurări, care au fost gândite şi din punctul acesta de vedere, să nu fie un şoc pe piaţa forţei de muncă şi pe bugetul de şomaj, care şi aşa este destul de încărcat, nu o să se ajungă la un milion, în niciun caz”, a argumentat el.

Sursa: NewsIn