Noul Cod al Muncii va intra în vigoare luni


Noul Cod al Muncii – adoptat prin asumarea răspunderii, în ciuda criticilor venite din direcţia sindicatelor – intră în vigoare luni, 2 mai, şi prevede sancţiuni severe împotriva muncii la negru, după cum a subliniat premierul Emil Boc.

Primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată, potrivit noului Cod al Muncii. Până acum, amenzile în acest caz erau cuprinse între 3.000 de lei şi 4.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.

„Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă”, prevede noul Cod.

Premierul a avertizat firmele să nu mai angajeze la negru, deoarece vor suporta rigorile legii. „De aceea, eu atrag atenţia în mod ferm tuturor acelora care, astăzi, încă mai utilizează sau se gândesc să utilizeze forme nelegale cu privire la salariaţi, să încheie contracte de muncă, pentru că noul Cod al Muncii prevede atât sancţiuni pecuniare, adică amenzi de trei ori sau de patru ori mai mari, precum şi chiar posibilitatea sancţiunii penale”, a mai afirmat primul-ministru, anunţând că după intrarea în vigoare a Codului Muncii va fi o „ofensivă generală pentru a atrage atenţia că legislaţia se respectă şi nu este adoptată doar pentru a fi în Monitorul Oficial”.

Tot noul Cod al muncii prevede, printre altele, că un contract individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni, faţă de cel mult 24 de luni până acum.

O altă modificare este aceea că pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie (faţă de 30 de zile în vechiul Cod) şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere (faţă de 90 până acum).

În acelaşi proiect se menţionează că perioada în care se pot face angajări succesive de probă a mai multor persoane pentru acelaşi post este de maximum 12 luni şi că preavizul în cazul demisiei nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie (faţă de cel mult 15 zile calendaristice până acum), respectiv de 45 de zile lucrătoare pentru cei care ocupă funcţii de conducere (faţă de cel mult 30 de zile calendaristice).

În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, faţă de 15 în vechiul act normativ.

Sursa: NewsIn