Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a declarat marţi că unele companii s-au confruntat cu probleme „dramatice” pe fondul capitalizării insuficiente sau neacumulării activelor, criza fiind o oportunitate pentru acestea de a se reaşeza „la dimensiuni mai realiste”.
„Cred că este bine să medităm la modul în care s-au constituit companiile în România şi, de multe ori, la modul la care acţionarii lor s-au gândit să le capitalizeze. Lipsa de capitalizare, lipsa de acumulare de active în cursul dezvoltării companiilor s-au simţit dramatic în perioadele de criză. Criza este, până la urmă, o oportunitate pentru ele de a se reaşeza la nişte dimensiuni mai realiste. Probabil au crescut mai mult decât le permitea piaţa”, a spus Olteanu.
Viceguvernatorul BNR a menţionat că există companii care rulează sute de milioane de euro pe an, dar nu deţin niciun activ.
„Un alt lucru la care merită să medităm este dacă antreprenorii nu s-au grăbit să devină rentieri, să se retragă din business împreună cu banii produşi, în mod legal, poate mai devreme decât ar fi permis acelor companii să supravieţuiască. (…) O companie este greu să funcţioneze fără o bază solidă în spate: numele, derularea afacerii, cifra de afaceri în sine. La un moment dat trebuie să acumulezi şi nişte active”, a menţionat Olteanu.
Viceguvernatorul BNR a adăugat că ar fi de preferat mai multe restructurări în detrimentul falimentului. „Din păcate, în România, foarte multe societăţi aşteaptă până este prea târziu, amână momentul restructurării până nu se mai poate face nimic. Ar fi bine să înceapă restructurarea mai devreme pentru a se evita falimentul”, a spus Olteanu.
Sursa: NewsIn