Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Olteanu (BNR): Managementul privat la companiile de stat trebuie să aibă libertate de decizie

A- A A+
Olteanu (BNR): Managementul privat la companiile de stat trebuie să aibă libertate de decizie

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu, consideră că managementul privat la companiile de stat trebuie să beneficieze de libertate de decizie şi să nu ceară acordul ministrului pentru a face plăţi sau investiţii, aşa cum se întâmplă în prezent.

„Un element esenţial este selectarea unei conduceri private, nu în sensul că aceea trebuie să fie neapărat mai competentă, ci trebuie să fie mai liberă să ia deciziile. Trebuie să existe reprezentanţi în adunările generale, ca reprezentanţi ai acţionarilor, ai statului într-o măsură sau alta, care să aibă libertatea de a lua decizii economice. Trebuie să existe un management care nu se duce la ministru să ceară autorizaţie pentru a face plăţi, pentru a face investiţii, aşa cum funcţionează în acest moment”, a menţionat Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a adăugat că în ultimii 20 de ani au existat 6-7 valuri de restructurări în cazul acestor companii, dar fără să aibă rezultat.

„În această vară trebuie să se stabilească criteriile, consultanţii pentru selectarea managementului privat. Noi vorbim de un management privat selectat pe criterii de competenţă şi care are libertatea necesară de a lua decizii economice. De exemplu, o societate cu capital de stat numită CEC Bank are management privat, după toate criteriile. În urmă cu câţiva ani a fost adus, ca preşedinte al CEC-ului, preşedintele unei bănci comerciale cu capital privat. Ideea este libertatea care se dă managementului unei companii de a lucra în spirit economic”, a mai spus Olteanu.

Acesta a menţionat că decizia referitoare la privatizarea activelor statului este luată de Guvern, fie că este vorba de vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni sau de a unuia majoritar.

Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara, cu o lună în urmă, că Fondul a fost de acord cu aducerea în cadrul celor mai mari întreprinderi de stat a unor manageri independenţi din sectorul privat, selectaţi la nivel internaţional.

„O altă provocare importantă în ceea ce priveşte creşterea este de a implementa reforme profunde ale întreprinderilor de stat. Este nevoie de o infuzie substanţială de capital şi de management privat pentru revigorarea acestor întreprinderi. Am fost de acord cu aducerea în cadrul celor mai mari intreprinderi de stat a unor manageri independenţi din sectorul privat, selectaţi la nivel internaţional, precum şi cu reorganizarea pe parcursul anului viitor a guvernanţei acestor companii pentru îmbunătăţirea transparenţei şi eficientizare. Aşa cum am afirmat la ultima vizită a Fondului efectuată în România, ne concentrăm în mod deosebit pe sectorul energetic şi transporturi, care sunt esenţiale pentru creşterea economică”, spunea Franks.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails