Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Olteanu (BNR): Privim cu preocupare evoluţia dezbaterilor pe marginea OUG 50

A- A A+
Olteanu (BNR): Privim cu preocupare evoluţia dezbaterilor pe marginea OUG 50

Banca Naţională a României (BNR) rămâne preocupată de discuţiile din Parlament pe marginea OUG 50/2010 cu privire la creditele pentru consumatori, iar soluţia finală va fi supusă unei evaluări din punctul de vedere al stabilităţii sistemului bancar, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

„Deocamdată, proiectul a fost discutat într-o comisie de aviz. Comisia de fond este Comisia de Buget-Finanţe şi aici şi dimensiunea juridică va fi semnificativă, pentru că este vorba de definirea noţiunii de retoactivitate, o chestiune care ţine de adânci dezbateri din doctrină. Ţine şi de discuţii care s-au purtat şi la Bruxelles la momentul adoptării directivei respective. Rămâne de văzut cum se va pronunţa Parlamentul. Privim cu preocupare evoluţia dezbaterilor pe acest proiect, ca şi  procedura Comisiei Europene de pre-infringement anunţată”, a precizat miercuri Bogdan Olteanu.

Acesta a spus că legiuitorul este cel care va lua decizii şi că abia după adoptarea lor se va realiza o analiză a impactului acestora.

„Deciziile trebuie luate în limitele Constituţiei, în limitele legislaţiei europene şi, în măsura în care vom vedea aceste decizii, vom evalua şi impactul lor asupra stabilităţii financiare, dar până nu le vedem şi atât timp cât sunt la stadiul de discuţii, nu putem să emitem noi un punct de vedere asupra opiniilor Parlamentului”, a spus Olteanu..

Potrivit lui Olteanu, discuţii pe marginea OUG 50 s-au purtat şi la BNR, cu reprezentanţii mediului bancar şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, dar fără prea mare succes.

„Sunt câteva chestiuni de interpretare care urmează să fie clarificate. Noi le-am ridicat şi într-o dezbatere în noiembrie anul trecut aici la Banca Naţională, înainte de adoptarea ordonanţei de urgenţă, când am invitat reprezentanţii ANPC, reprezentanţii mediului bancar pentru consultări. La momentul acela, punctele de vedere au fost poate prea contondente şi nu s-a putut ajunge la un consens. Mediul bancar îşi face lobby la Parlament şi este dreptul său. O face transparent şi salut acest lucru. La rîndul său, iniţiatorul îşi va susţine punctul de vedere şi aşteptăm din partea Parlamentului o soluţie finală. Aceasta soluţie va fi supusă ulterior şi evaluării noastre, în special în ceea ce priveşte chestiunile de stabilitate”, a mai declarat Olteanu.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.bloombiz.ro

Related Posts with Thumbnails