Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Organismele financiare internaţionale aprobă reducerea TVA în Grecia, potrivit presei elene

A- A A+
Organismele financiare internaţionale aprobă reducerea TVA în Grecia, potrivit presei elene

Reprezentanţii FMI, UE şi Băncii Centrale Europene au acceptat scăderea taxei pe valoare adăugată cu trei procente în Grecia, în încercarea de a obţine un consens politic mai larg pentru măsurile de austeritate, relatează marţi cotidianul elen Imerisia.

Astfel, TVA va scădea de la 23% la 20% pentru o serie de produse (îmbrăcăminte, încălţăminte, telecomunicaţii, servicii, mobilă, articole de uz casnic), respectiv de la 13% la 10% pentru alte mărfuri (alimente, băuturi nealcoolice, electricitate, gaz, bilete).

Măsura ar urma să dea un „respiro” pieţii afectate de recesiune şi de reducerea consumului.

Pierderea de venituri, ca urmare a reducerii TVA, ar urma să fie acoperită parţial prin trecerea unor servicii din categoria celor cu un TVA mai mic la cele cu TVA mai mare.

La sfârşitul săptămânii trecute, principalele partide politice de la Atena nu au căzut de acord asupra noilor măsuri de austeritate propuse de guvern împreună cu autorităţile financiare internaţionale.

Grecia este pe punctul de a nu primi următoarea tranşă din împrumutul de la FMI, pentru că nu şi-a atins ţintele stabilite.

Confruntată cu un deficit bugetar uriaş, Grecia a împrumutat anul trecut de la FMI şi UE 110 miliarde de dolari, în schimbul promisiunii unor măsuri de austeritate care au generat ample mişcări sociale de protest.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails