Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Petrom: Scumpirea carburanţilor în 2010 a fost cauzată de taxe, cotaţii şi deprecierea leului

A- A A+
Petrom: Scumpirea carburanţilor în 2010 a fost cauzată de taxe, cotaţii şi deprecierea leului

Compania petrolieră OMV Petrom, controlată de Grupul OMV din Austria, informează printr-un comunicat că benzina s-a scumpit anul trecut cu 20%, iar motorina cu 24% din cauza taxelor (mai ales creşterea TVA la 24%), a cotaţiilor internaţionale, dar şi a deprecierii leului faţă de dolar.

Astfel, dintre carburanţi, motorina s-a scumpit cel mai mult anul trecut, cu 24%, de la un preţ mediu de 3,78 lei/litru în ianuarie 2010, la 4,70 lei/litru în decembrie 2010, potrivit calculului efectuat pe baza mediilor lunare ale preţului de referinţă Petrom. Din această creştere, 8% a fost impactul taxelor (mărirea TVA de la 19% la 24% a avut cel mai mare impact), iar 16% a fost impactul cotaţiilor internaţionale la motorină şi deprecierea leului faţă de dolar.

În ceea ce priveşte benzina, aceasta s-a scumpit în 2010 cu 20%, de la 4,02 lei/litru în ianuarie, la 4,82 lei/litru în luna decembrie 2010. Impactul taxelor în această creştere a fost de 8% (mărirea TVA de la 19% la 24% având cel mai mare impact), iar 12% a fost impactul cotaţii internaţionale la benzină şi deprecierea leului faţă de dolar, spun oficialii Petrom.

Aceştia spun că toate aceste date au fost prezentate şi ANAF în cursul inspecţiei fiscale.

„Preţurile practicate de Petrom au o evoluţie dinamică bazată pe cotaţiile internaţionale la carburanţi precum şi pe concurenţa pe piaţă. În plus, preţurile sunt influenţate de politica fiscală şi de cursul de schimb. Componenta de taxe în preţul carburanţilor reprezintă circa jumătate din preţul carburanţilor. Petrom reflectă cotaţiile internaţionale într-o manieră moderată”, se arată în comunicatul emis miercuri seara de Petrom.

Reprezentanţii companiei afirmă că preţurile practicate de Petrom continuă să fie printre cele mai mici din România şi că preţul mediu aplicat de către operatorii din România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

„Nu comentăm informaţiile şi nici calificativele apărute în presă referitoare la companii petroliere. Suntem o companie listată, cu un nivel ridicat de transparenţă, iar rezultatul activităţilor noastre, politica de preţuri precum şi alte informaţii relevante au fost comunicate exhaustiv”, mai informează comunicatul.

Oficialii Petrom adaugă totodată că nu comentează modul în care ANAF a interpretat informaţiile oferite de către companiile petroliere.

„Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul general consolidat al statului, contribuţie care se ridică la circa 9 miliarde euro în ultimii 5 ani şi 9 luni. Numai la nivelul anului 2009, contribuţia
Petrom a avut o pondere de 12% în bugetul de stat. Calculul acestor obligaţii şi plata lor se face cu respectarea prevederilor legale şi la timp. Petrom este cel mai mare investitor din sectorul energetic, iar investiţiile noastre s-au ridicat la peste 6 miliarde de euro în ultimii 5 ani şi 9 luni”, potrivit datelor companiei.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Grupul exploatează în România şi Kazakhstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 854 milioane de barili echivalent petrol (în România 823 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 8 milioane tone. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operată sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea din România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing operează 546 staţii de distribuţie, dintre care 389 Petrom şi 157 OMV. Grupul deţine, de asemenea, o reţea internaţională de circa 250 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

În anul 2009, cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 3,795 miliarde euro, iar EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 969 milioane euro. OMV, grupul energetic lider în Europa Centrală şi de Sud Est deţine 51,01% din acţiunile Petrom. OMV activează în 12 ţări în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 16 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.hellosm.ro/

Related Posts with Thumbnails