Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Petrom va ieftini carburanţii cu 4 bani/litru, de marţi

A- A A+
Petrom va ieftini carburanţii cu 4 bani/litru, de marţi

Compania OMV Petrom, controlată de Grupul OMV din Austria, va reduce de marţi preţul carburanţilor cu 4 bani/litru ca urmare a sistării colectării cent-ului pe litru, potrivit unui comunicat emis luni seara de companie.

„Datorită reducerii componentei de taxare cu 0,01 dolari, ca urmare a sistării colectării taxei reprezentând Fondul Special de Produse Petroliere, preţul carburanţilor în benzinăriile OMV şi
Petrom se va reduce cu 4 bani/litru (inclusiv TVA aplicat taxei de 1cent/litru), începând cu data de 25 ianuarie 2011”, se arată în comunicat.

Astfel, litrul de benzină Premium fără plumb 95 va costa 4,90 lei, benzina Top Premium fără plumb 99+ va fi 5,28 lei/litru, în timp ce sortimentul de benzină OMV Carrera 95 va costa 5,04 lei, iar cel de OMV Carrera 100 va fi 5,70 lei/litru.

Litrul de motorină Top Nordic Diesel (Top Euro Diesel 5) va costa 4,98 lei, motorina OMV Sprint Diesel va fi 5 lei/litru, în timp ce litrul de motorină Euro Diesel 5 va fi 4,78 lei, iar cel de OMV Alpin Diesel va costa 5,32 lei.

Preţurile Petrom pot varia cu maximum +/-5% faţă de preţurile de referinţă. Ultima modificare a preţului carburanţilor a fost operată de Petrom pe 1 ianuarie, când compania a scumpit benzina cu 6 bani/litru şi motorina cu 5 bani/litru.

De asemenea, şi Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului Rompetrol în România, va reduce de marţi preţurile de referinţă la carburanţi cu 3 bani/litru, tot ca urmare a eliminării de vineri, 21 ianuarie, a taxei de 1 cent dolar/litru aferentă Fondului Special pentru Produse Petroliere (FSPP).

„Componenta de taxe în preţul carburanţilor reprezintă circa jumătate din preţul carburanţilor. Preţurile practicate de Petrom continuă să fie printre cele mai mici din România iar preţul
mediu aplicat de către operatorii din România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Preţurile practicate de Petrom au o evoluţie dinamică bazată pe cotaţiile internaţionale la
carburanţi precum şi pe concurenţa pe piaţă. În plus, preţurile sunt influenţate de politica fiscală şi de cursul de schimb”, potrivit comunicatului Petrom.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează în România rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 823 milioane barili echivalent petrol (854 milioane de barili echivalent petrol la nivel de Grup), are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 268 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails