Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat joi că dispariţia efectului majorării TVA va avea un impact de trei puncte procentuale în inflaţie şi că actuala prognoză este una realistă.
„Noi vedem o scădere de aproximativ trei puncte procentuale (după dispariţia efectului majorării TVA – n.r.). Este o aproximare brută, pentru că este foarte greu în acest moment să tragi o linie şi să spui că tot ce este în interiorul acestui cerc este doar de la efectul de runda întâi a TVA, ce este în afară este de la altceva. Efecte de runda a doua nu au fost de la majorarea TVA, dar rămânem preocupaţi de acest risc, pentru că acestea înseamnă creştere de anticipaţii şi după aceea, pe măsură ce economia îşi revine, pe măsură ce deficitul de cerere se restrânge, pot apărea revendicări salariale”, a spus Popa.
De asemenea, Popa a declarat că efectul de primă rundă a început în iulie la aplicarea TVA, dar nu s-a manifestat la toate preţutrile dintr-o dată.
„Sunt anumiţi producători sau comercianţi care au preferat să-şi conserve cota de piaţă într-o piaţă în care comerţul cu amănuntul era în restrângere şi vedem acest lucru şi la momente mai apropiate că se produce, păstrând preţurile şi modificând ulterior. Alţii au avut stocuri”, a explicat Popa.
El a declarat că prognoza din acest moment este realistă.
Banca Naţională a României şi-a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la 5,1%, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 3,6%.
Totodată, prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă o creştere temporară a ratei anuale a inflaţiei în al doilea trimestru şi reluarea dezinflaţiei în a doua jumătate a anului, odată cu disiparea efectului direct al majorării TVA.
Sursa: NewsIn