Ordonanța de modificare a codului fiscal aflată în prezent în dezbatere publică ar trebui să elimine frecvența trimestrială a administrării impozitului pe câștigul de capital, se arată într-un comunicat transmis duminică de Raiffesenn Asset Management.
„Nu e deloc eficient că ANAF să administreze sute de mii de declarații și plăţi trimestriale de valoare foarte mică, statul să piardă o sursă de finanțare a deficitului bugetar, iar investitorii locali să fie penalizați pentru investițiile în țară comparativ cu cele în străinătate”, se spune în comunicat.
Introdus începând cu iunie 2010, sistemul actual de impozitare prevede obligativitatea că fiecare investitor pe piața de capital să calculeze și să declare trimestrial câștigul acumulat și să plătească tot trimestrial impozitul aferent.
„Această măsură îi afectează așadar pe toți cei care cumpără fonduri de investiții, acțiuni sau obligațiuni și, dacă ne gândim doar la cei care plasează în fonduri de investiții monetare sau de obligațiuni, deci acei investitori mai puțin sofisticați și cu disponibilități financiare mai reduse, observăm că avem în prezent peste 200.000 de contribuabili care, pentru a se bucură de avantajele acestor plasamente, trebuie să vină în agențiile ANAF de 5 ori pe an pentru a-și depune declarațiile de venit pentru sume care de multe ori nu depășesc 10 RON. Declarațiile se pot trimite și prin poștă, recomandat, dar costurile trimiterii unei scrisori de multe ori depășesc valoarea impozitului datorat”, spun reprezentanţii Raiffesenn Asset Management.
Potrivit acestora, pe lângă disconfortul creat unui număr foarte mare de contribuabili, există numeroase argumente care să susţină această măsură.
Astfel, pentru ANAF, efortul de administrare al impozitării trimestriale este foarte mare, valoarea medie pe investitor a impozitului de plătit fiind mică, de 60 lei.
Totodată, în condiiţiile în care regimul actual de impozitare se va menține, investitorii în fondurile monetare și de obligațiuni, care reprezintă peste 90% din piață, se vor întoarce cu plasamentele în depozite (de unde au și venit), preferând stopajul la sursă. Asta ar însemna că Ministerul Finanțelor ar renunța la o sursă de finanțare a deficitului bugetar, ținând seama că o parte importantă a plasamentelor tipurilor de fonduri menționate e direcționată către titluri de stat (deținerile prezente ale fondurilor sunt de ordinul miliardelor de lei).
„În prezent nu există nicio ţară civilizată în care investitorii să fie chemaţi de cinci ori pe an să-şi declare căştigurile, fiind suficientă maxim o declaraţie anuală”, se mai spune în comunicat.
Sursa: NewsIn