Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Reprezentanţii Min. Economiei au vorbit în Franţa cu oficialii GDF SUEZ despre reactoarele 3 şi 4

A- A A+
Reprezentanţii Min. Economiei au vorbit în Franţa cu oficialii GDF SUEZ despre reactoarele 3 şi 4

Reprezentanţii Ministerului român al Economiei au fost invitaţi zilele acestea în Franţa de către oficialii companiei energetice GDF SUEZ, pentru a purta discuţii despre viitoarele reactoare 3 şi 4 pe care statul român vrea să le construiască la Cernavodă, a declarat pentru NewsIn Tudor Şerban.

„Invitaţia a venit din partea GDF SUEZ. Discuţiile au fost în special despre viitoarele reactoare 3 şi 4 de la Cernavodă. Însă am vorbit şi de alte posibile proiecte”, a declarat, pentru Agenţia NewsIn, Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei, Ion Ariton.

Grupul ceh CEZ şi-a anunţat recent decizia de a se retrage din acţionariatul EnergoNuclear, compania de proiect care ar urma să dezvolte reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă  (acţionariat din care face parte şi GDF SUEZ). Reprezentanţii CEZ spun că în prezent „analizează proiecte mai atractive în Cehia şi Slovacia”. Participaţia CEZ de 9,15% la EnergoNuclear va fi împărţită fie unui singur investitor, fie la mai mulţi dintre ceilalţi rămaşi.

De asemenea, EnergoNuclear urmează să organizeze pe 15 decembrie 2010 o negociere la sediul companiei, în vederea atribuirii contractului pentru construcţia şi punerea în funcţiune a celor două reactoare. Costul estimat pentru acest proiect se ridică la 3,2 miliarde euro, fără TVA. Fiecare din cele două viitoare reactoare nucleare va avea o putere instalată de 700 MW. Punerea în funcţiune a primului reactor este preconizată pentru anul 2017.

Nuclearelectrica şi alţi şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat în noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

În urma negocierilor, s-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel: Nuclearelectrica – 51%, CEZ – 9,15%, GdF-Suez – 9,15%, Enel – 9,15%, RWE Power – 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola, fiecare câte 6,2%.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.financiarul.com

Related Posts with Thumbnails