Revenirea leului: foc de paie sau nu?


Leul s-a apreciat puternic la ultima sesiune interbancară, după ce în ultimele săptămâni atinsese minime istorice, raportat la celelalte valute. Astfel, luni Banca Naţională a comunicat referinţe de 4,5558 lei/euro, respectiv de 3,7086 lei/dolar.

Presiunile politice şi-au pus amprenta semnificativ asupra monedei naţionale care, de la începutul lunii iulie, a consemnat un declin de 4,2%, ceea ce a presupus rate la credite mai mari pentru români. Luni, însă, dobânzile practicate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi erau de 4,79 – 5,28% pe an, sub nivelurile de la finalul săptămânii trecute, de 4,82 – 5,29% pe an.

Valorizarea leului în raport cu euro cu 5,8 bani, respectiv cu 4,89 bani în faţa dolarului, a fost influenţată şi de Banca Centrală. Unii dintre dealeri argumentau ieri că scăderea euro este doar „un foc de paie”, iar trendul descendent al monedei naţionale nu se va opri aici. Potrivit surselor din presă, oficialul unei bănci mari de pe piaţă a precizat că în şedinţa din 30 iulie au existat volume mai mari de vânzare de euro, dar a susţinut că acestea au apărut în urma unui ordin comercial semnificativ, care apoi s-a propagat în piaţă.”  În conformitate cu această tendinţă, jucătorii străini au închis din poziţii.

Pe de altă parte, guvernanţii sunt optimişti şi spun că revenirea monedei nu este doar o fază de moment, ci anunţă o mai mare încredere a investitorilor în România care, după referendum, au înţeles că nu au de ce să se teamă. „Leul se va stabiliza în viitor”, a apreciat luni seară premierul Victor Ponta într-o emisiune televizată. Acesta a ţinut să sublinieze că România va demonstra, în cadrul vizitei Fondului Monetar Internaţional şi a BănciiMondiale în ţară, că şi-a îndeplinit toate obligaţiile statuate de instituţiile financiare internaţionale. Aşadar, ţinte precum cele privind reducerea arieratelor sau reorganizarea managementului pentru companiile de stat au fost  satisfăcute.

În ciuda declaraţiilor premierului, rezultatul referendumului, despre care nu se ştie dacă va fi validat sau nu, ar putea determina o perioadă prelungită de instabilitate politică. Acest fapt se va răsfrânge asupra pieţelor financiare, împingând probabil leul la noi minime faţă de euro, potrivit unei analize Capital Economics.

Prin urmare, leul, dobânzile datoriei de stat şi alte active româneşti vor fi afectate, chiar dacă în următorul interval BNR va face tot posibilul pentru a calma fluctuaţiile prin intervenţii valutare. De altfel, aceeaşi sursă comentează că BNR nu va reuşi să reducă joi dobânda de politică monetară, care după estimări va fi menţinută la pragul de 5,25%.