România deţine cel mai mare număr de investigaţii legate de fraudarea fondurilor europene. Italia a deturnat cei mai mulţi bani de la UE


Uniunea Europeană (UE) a hotărât să înăsprească măsurile împotriva deturnării de fonduri. În fiecare an ,UE alocă 142 de miliarde de euro pentru acordarea de fonduri structurale şi de coeziune.

În România organismele europene anchetează cele mai multe fraude. Pe următoarele locuri în acest clasament, analizat de TV5, se află Germania şi apoi Italia, care totuşi a deturnat cele mai mari sume. Numai dintr-o singură afacere cu fonduri structurale, Italia a adus Uniunii un prejudiciu de 380 milioane de euro.

Potrivit raportului OLAF (al Biroului Antifraudă al Comisiei Europene), publicat pe 11 iulie 2012,  în România au fost investigate 225 de cazuri de fraudare a fondurilor, în Germania 168, iar în Italia au fost cercetate 112 cazuri.

Mai mult, în ceea ce priveşte România, OLAF manifestă cea mai mare îngrijorare, ţara fiind subiectul unui de control particular ce poate explica doar parţial numărul mare de situaţii de fraudare semnalate. În această conjunctură, România a beneficiat de un program special de subvenţii pentru achiziţia de materiale industriale şi agricole, zone grav afectate de deturnarea de fonduri.

În ecuţia de faţă, nu contează numărul mare de raportări de fraudare, ci forma în care ele au fost gestionate de autrorităţile naţionale, comentează sursa citată. Prin urmare, condamnările ori sancţiunile pentru fraudare au fost destul de puţine, comparativ cu cifra mare de cazuri ilicite transmise.

Astfel, în România, în 73,4% dintre acţiunile demarate s-a renunţat la acuzatii, în timp ce doar în 23,4% din cazuri s-au pronunţat condamnări. Pe de cealaltă parte, în Germania, la 32,5% din acţiuni s-a renunţat la acuzaţii, în timp ce pentru 57% din cazuri s-au pronunţat condamnări.