ACTUALITATI ECONOMICE MAGHREBIENE


Spread the love

ACTUALITATI  ECONOMICE  MAGHREBIENE

Forumul Economic Mondial a dat recent publicitatii Raportul cu privire la competitivitatea in sectorul turistic, pe anul 2015. Au fost prelucrati indicatori economici specifici din 141 de tari, stabilindu-se clasamentul mondial (primele trei locuri sunt ocupate in ordine de Spania, Franta si Germania), precum si ierarhii regionale. Pentru zona  MENA (Orientul Mijlociu si Africa de Nord), pe prima pozitie se afla  Emiratele Arabe Unite (locul 24 in clasamentul mondial), urmand in continuare Qatar, Bahrein, Maroc s.a.  Tunisia ocupa locul 9, devansand tari cu traditie turistica precum Egipt sau Liban.

Vizita guvernamentala franceza desfasurata in aceste zile in Algeria  a prilejuit inaugurarea unuia dintre cela mai importante obiective de cooperare industriala dintre cele doua tari, respectiv Uzina CITAL, plasata in localitatea litorala Annaba, in apropierea granitei cu Tunisia.

Creata ca o societate mixta intre concernul francez ALSTOM si firmele locale METRO d’ALGER si FERROVIAL, noua intreprindere va avea ca obiect de activitate asamblarea si intretinerea ramelor de tramvai, sustinand in acest  fel programul algerian de ameliorare, extindere si dezvoltare a transportului in   comun urban.

In cadrul unei intalniri a ministrului tunisian al Investitiilor si Cooperarii Internationale cu reprezentantii Bancii Mondiale (20 aprilie 2015), institutia financiara s-a angajat sa sprijine eforturile Tunisiei in planul dezvoltarii economice si sociale prin acordarea unor ajutoare sub forma de credite.  Potrivit demnitarului tunisian, nivelul creditului anual ar putea atinge un  milliard de dolari SUA.   Banii vor fi dirijati cu precadere spre acele proiecte vizand dezvoltarea infrastructurii rutiere de baza, dar si catre lucrarile de asanare si amenajare  a teritoriului, ori sprijin financiar oferit Guvernului pentru restructurare economica.

Intr-un recent interviu acordat ziarului marocan L’Economiste, directorul general Hewlett Packard pentru Africa, Fabrice Campoy, a dorit sa precizeze faptul ca, Marocul reprezinta a doua piata africana (dupa Nigeria), a firmei pe care o reprezinta. Implantata in aceasta tara de peste 20 de ani, H.P. detine pozitia de lider ocupand peste 40 % din vanzari in ce priveste sisteme informatice, peste 55 % din piata imprimantelor Laser, respectiv  75 % din livrarile de imprimante cu jet de cerneala.

Referitor la concurenta produselor piratate, reprezentantul H.P. a mentionat ca volumul marfurilor contrafacute s-ar apropia de 10 %, dar, si-a exprimat optimismul privind combaterea acestui fenomen aflat in atentia autoritatilor vamale, dar si a Camerelor de comert marocane.

Ca efect al actiunilor prevazute in cadrul Procesului Barcelona, in luna iulie a.c. urmeaza a se implini  20 de ani de la semnarea Acordului de asociere (AA) dintre Tunisia si U.E., primul document de acest gen incheiat de U.E. cu o tara mediteraneana.

Folosind prilejul celebrarii Zilei Europei, doamna Laura Baeza, ambasadorul U.E. la Tunis a tinut sa puncteze unele elemente de referinta in planul dezvoltarii relatiilor economice tuniso-europene, dintre care amintim:

–         exportul tunisian catre tarile comunitare a crescut in intervalul 1995 – 2014 cu 178 %, evoluand de la 3,3 mld.euro la  9,3 mld. euro,  intr-un ritm mediu anual de 6 % ;

–         din martie 1998 (data intrarii in viguoare a A.A.) si pana la finele anului 2013, indicele ocuparii fortei de munca a cunoscut o crestere de 60 % ;

–         investitiile europene directe (IDE) au cunoscut, de asemenea,  o evolutie continua, ceea ce a permis crearea a peste 3.000 de societati cu capital european in care lucreaza un numar de aproximativ 300.000 de tunisieni ;

–         programele de cooperare au fost sustinute financiar cu peste 6,822 miliarde euro, dintre care mai mult de 1,864 miliarde euro au reprezentat donatii europene.

In cadrul politicii de “Voisinage” Tunisia si U.E. au semnat in anul 2014 un

Acord pe parteneriat privilegiat, intelegere care urmeaza a fi derulata in doua etape, 2014 – 2015 si respectiv 2016 – 2020. Programul, ce  vizeaza o multitudine de laturi (politica, economica, sociala, cultural-stiintifica, umana), ar putea beneficia in prima etapa de o sustinere financiara atingand la 246 milioane euro.

Sursa:

CAMERA DE COMERŢ BILATERALĂ ROMÂNIA-TUNISIA

Bucuresti, Sector 3, Str. Maria Tanase, Bloc 13, Scara 2, Etaj 1, Aprt. 35

www.ccir-tn.ro /  email : office@ccir-tn.ro