Scutirea de la plata TVA a proiectele europene pentru IMM-uri


Pentru a mari rata de absorbtie a fondurilor europene, in special la nivelul IMM-urilor, scutirea de la plata TVA in cazul proiectelor europene sau stabilirea unui termen de 45 – 60 de zile pentru rambursarea acestei taxe poate constitui un mijloc de stimulare a investitiilor in economia Romaniei.

Reprezentantul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu a propus doua variante de abordare a problemei privind TVA-ul aferent proiectelor europene: scutirea beneficiarilor de proiecte de aceasta taxa sau rambursarea ei intr-o perioada prestabilita de 30 – 45 sau 60 de zile.

„Statul ar trebui sa inteleaga ca aceste proiecte europene inseamna investitii, duc la crearea de noi locuri de munca, la crearea de noi intreprinderi, ceea ce inseamna venituri la bugetul de stat”, a precizat Jianu.

Tot pe marginea subiectului fonduri europene pentru IMM-uri, vicepresedintele „Cartel Alfa”, Petru Dandea, aprecia ca 2010 a fost un an in care s-a ameliorat procedura globala de implementare a fondurilor europene, dar procesul de simplificare a reglementarilor existente trebuie sa continue pentru a inlesni procesul de absorbtie.

„Si Ministerul Finantelor ar trebui sa fie interesat de cresterea vitezei de implementare, pentru ca mare parte din fondurile care finanteaza proiecte europene aduc venituri la bugetul de stat”, a spus Dandea.

Liderul sindical a exemplificat, aratand ca intr-un proiect european in cadrul caruia este manager, 62% din fondurile alocate pentru acel proiect s-au dus catre bugetul de stat.

De retinut: Comitetul de Monitorizare al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) a suplimentat cu 300 milioane de euro fondurile europene alocate pentru combaterea somajului, sprijinirea antreprenorilor si a firmelor care creeaza locuri de munca.

Masura vizeaza echilibrarea alocarilor financiare intre axele POSDRU, pe fondul schimbarilor survenite in contextul socio – economic si in prioritatile programului de guvernare, schimbari care fac necesara o echilibrare a alocarilor financiare intre axele POSDRU, a precizat directorul general al AMPOSDRU, Cristina Zevedei.

In primele 10 luni ale anului 2010 s-a inregistrat si o crestere semnificativa a valorii proiectelor contractate fata de anul 2009. La 2 noiembrie 2010, numarul total al proiectelor contractate a fost de 1.603, cu o valoare solicitata (FSE+buget de stat) de 10.241.017.447 de lei. De asemenea, numarul proiectelor contractate s-a triplat in 2010.

Sursa: Impact News