Şeitan anunţă că şi salariile din companiile naţionale vor fi reduse


Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a spus că, până miercuri, va fi elaborat actul normativ prin care angajaţilor din întreprinderile cu capital de stat şi din regiile naţionale li se vor scădea salariile cu 25%.

Ministrul Muncii a afirmat că salariaţii din companiile naţionale nu vor scăpa de reducerile salariale, acestea urmând să se facă printr-un act normativ separat. „Aseară, în şedinaţa de guvern, s-a decis ca Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii să vină până miercuri cu o formă de act normativ care să permită ca şi salariile din înteprinderile şi regiile cu capital de stat să poată fi reduse cu 25%”, a declarat ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Totodată, vor fi impozitate suplimentar şi drepturile de autor astfel încât din acestea să fie plătite şi contribuţii la fondul de pensii şi la cel de şomaj. „În perioada imediat următoare se va emite un act normativ de către Finanţe prin care convenţiile civile, drepturile de autor plătite salarial, nu cele plătite pentru opere de artă, precum şi banii pe care îi câştigă persoanele fizice autorizate vor avea regim de salariu şi vor fi impozitate şi vor fi plătite contribuţii ca pentru orice persoană angajată”, a spus Şeitan.

Deocamdată, proiectul este doar o intenţie a Executivului urmând să se treacă la elaborarea actului normativ. „La impozitul care se plăteşte şi acum, contribuţia de sănătate, se vor adăuga contribuţiile pentru pensii care nu se plătesc acum, cele de şomaj care nu se plătesc acum din venitul salarial total, alcătuit din salariul pe cartea de muncă şi din drepturile de autor”, a precizat ministrul Muncii. El a adăugat că o parte din impozit va fi suportată de către angajat şi cealaltă de către angajator.

Ministrul Finanaţelor, Sebastian Vlădescu, a susţinut însă tot luni că măsura privind reducerea tuturor salariilor cu 25% nu se va aplica la companiile cu capital de stat, şi că astfel, salariile angajaţilor din CFR nu vor fi reduse.

„CFR nu este instituţie bugetară şi nu se aplică reducerea cu 25% a salariilor. La companiile care sunt cu capital de stat se va aplica un alt sistem şi se lucrează acum la un proiect de lege. Această reducere cu 25% a tuturor salariilor din companiile de stat nu va fi aplicată”, a spus Vlădescu.

În schimb Vlădescu a precizat că toţi angajaţii care activează în justiţie vor fi afectaţi de această măsură.

Sursa: NewsIn