Statistici economice – rezumatul săptămânii precedente


Saptamana trecuta, in atentia investitorilor au fost discutiile privind problemele fiscale ale SUA, reuniunea ministrilor de finante ai zonei euro si anuntul prim-ministrului Japoniei privind dizolvarea parlamentului.

Euro s-a depreciat, in raport cu dolarul american, pana la nivelul minim al ultimelor doua luni pe fondul incercarilor ministrilor de finante europeni de a ajunge la un acord privind ajutorul financiar pentru Grecia.La finele reuniunii de la Bruxelles, liderii statelor zonei euro au hotarat sa acorde Greciei inca 2 ani pentru realizarea tintei deficitului bugetar de 2% din PIB. Cu toate acestea, decizia privind noua transa de ajutor financiar pentru Grecia a fost amanata pana pe 20 noiembrie.

La mijlocul saptamanii, investitorii au achizitionat active riscante pe fondul statisticilor economice mai putin optimiste privind vanzarile cu amanuntul si productia industriala din SUA. La sfarsitul saptamanii cererea pentru dolarul american, ca valuta de refugiu, a crescut pe fondul conflictului intre Israel si Hamas si pe fondul discutiilor presedintelui SUA cu liderii Congresului in legatura cu „decalajul fiscal”.

La finele saptamanii precedente, majoritatea valutelor nu s-au modificat semnificativ in raport cu dolarul american. Euro si francul elvetian s-au apreciat cu 0.25% si 0.35%, respectiv, iar dolarul canadian cu 0.04%. Lira sterlina, dolarul neozeelandez si dolarul australian s-au depreciat fata de dolarul american cu 0.1%, 0.21% si, respectiv, 0.46%. Cea mai mare depreciere fata de valuta americana a intregistrat-o yenul, atingand nivelul maxim al ultimelor sase luni, pe fondul speculatiilor ca, in urma alegerilor anticipate din Japonia, ce vor avea loc luna viitoare, la conducerea statului va veni opozitia care opteaza pentru o politica monetara mai agresiva in combaterea deflatiei.

Analiza FOREX