Van Groningen: Marja băncii ar trebui să conţină şi componenta de risc de ţară


Componenta de risc de ţară ar trebui introdusă în marja băncilor, astfel încât clienţii să fie avantajaţi de o eventuală scădere a acestui indicator, a declarat miercuri preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen.

„Ordonanţa 50/2010 obligă băncile să folosească doar EURIBOR plus o marjă, însă 70% din credite sunt în euro. Partea fixă reprezintă 1%. EURIBOR este acum la un minim istoric şi sigur va creşte, astfel că va creşte şi rata pentru clienţi. Componenta cu riscul de ţară ar trebui introdusă în marjă”, a menţionat van Groningen.

El a explicat că o eventuală scădere a acestui indicator ar avantaja clienţii. „Avem un risc de ţară mai mic ca în Grecia, dar destul de mare. Dacă scade riscul de ţară, clienţii nu beneficiază de o reducere a ratei”, a menţionat reprezentantul Raiffeisen Bank.

Acesta a subliniat că Ordonanţa 50/2010 are ca scop creşterea transparenţei produselor bancare. „Nu a fost vorba de reducerea costurilor pentru creditele existente, ci doar de creşterea transparenţei şi introducerea directivei europene şi în România”, a menţionat Steven van Groningen. Acesta a adăugat că unii clienţi au fost informaţi greşit, motiv pentru care au apelat la avocaţi pentru a obţine credite mai ieftine.

„Nu am nimic împotriva protecţiei consumatorului, respectăm legea, dar în spate se află şi interesul avocaţilor, care creează nişte aşteptări”, a adăugat van Groningen.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.bloombiz.ro