Vasilescu, BNR: Anul acesta trebuie să ne axăm numai pe sănătatea bugetului, nu şi pe creştere


Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a declarat luni că România nu poate marşa pe măsuri de ieşire din recesiune anul acesta, ci se poate axa doar pe sănătatea bugetară, iar dacă FMI nu vede o scădere de 3% în 2010, acest fapt se datorează efectului de bază.

Adrian Vasilescu a explicat că „Fondul Monetar Internaţional (FMI) pleacă de la teoria efectului de bază” când spune că o scădere economică de 3% este mult prea drastică pentru 2010.

„Anul trecut a fost o scădere foarte puternică a creşterii economice. E limpede că anul acesta avem şansa unei recesiuni mai puţin severe- şi asta e teoria FMI,” a spus, luni, Vasilescu.

Delegaţia FMI sosită azi în Bucureşti pentru a cincea revizuire a acordului stand-by are deocamdată ca ţinte de analiză rectificarea bugetară care se va face până la sfârşitul acestui an, ţinta de deficit pentru acest an, de 6,8%, precum şi ţinta pentru anul viitor de 4,4%, a explicat Vasilescu.

În prezent, însă, nu se poate vorbi despre o creştere economică, şi „nu se va putea trece la deschiderea celui de-al doilea front, ieşirea din recesiune, atât timp cât bugetul nu este sănătos”, a adăugat consilierul guvernatorului BNR.

„La începutul anului era o speranţă că în 2010 recesiunea va pleca de la noi, şi credeam că va începe o redresare după o recesiune în V”, spune Vasilescu. „S-au schimbat şi datele şi concepţiile”, spune Vasilescu, explicând că tocmai în SUA, de unde ar fi trebuit să pornească refacerea economiei mondiale, se produce o încetinire a ieşirii din recesiune.

„Indiferent de ce spun opoziţia şi puterea, anul acesta nu putem merge pe două fronturi: unul pentru sănătatea bugetului, şi unul pentru ieşirea din recesiune. Când toată lumea din Europa a ajuns la concluzia că frontul pe care trebuie să mergem este cel pentru sănătatea bugetului, când şeful Băncii Centrale Europene spune că austeritatea este frontul pe care trebuie mers, este limpede că trebuie să mergem pe un singur front: al sănătăţii bugetului”.

Vasilescu a adăugat că nici măcar FMI nu se aşteaptă să facem ceva pentru ieşirea din recesiune anul acesta, iar bazele unei noi creşteri economice vor fi puse, poate, anul viitor. În plus, intenţiile politice sunt neavenite.

„Povestea măsurilor de dreapta sau de stânga nu cred că mai e valabilă acum. Ea va fi valabilă pe termen lung….dar în momentul de faţă nu mai e loc de aşa ceva. Bugetul este acum bolnav, e pe patul de spital şi trebuie îngrijit”, a mai spus Vasilescu.

Totodată, măsurile de reducere a personalului din administraţie trebuie să plece de la premise financiare. Cheltuielile bugetare trebuie reduse, iar concedierea unei părţi a personalului bugetar este necesară, fapt pe care populaţia ar trebui să-l înţeleagă.

„Cheltuielile nu pot să depăşească veniturile la buget plus împrumuturile”, a mai spus Vasilescu, referitor la restructurarea sectorului bugetar. „Acest proces ar trebui să înceapă cu bani şi să se termine cu bani. Noi, în general, am lăsat partea de educare a publicului pe seama nu-ştiu-cui. BNR e singura instituţie care se ocupă metodic, sistematic şi planificat de educarea publicului. Avem un public needucat (din punct de vedere financiar)”, a mai spus Vasilescu.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat luni la Realitatea TV că estimarea BERD cu privire la scăderea economică a României cu 3% în acest an „este foarte pesimistă” comparativ cu aşteptările FMI, care în prezent se află în proces de revizuire a ţintelor macroeconomice.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a redus recent estimarea de creştere a produsului intern brut (PIB) al României, la minus 3% pentru acest an, anticipând o creştere zero pentru anul viitor.

„În următoarele zile vom avea estimările, însă înainte de a le finaliza trebuie să discutăm cu o serie de analişti, cu banca centrală, cu cei care fac previziuni aici pentru a cădea de acord în acest sens. Trebuie să continuăm să lucrăm la relansarea economiei. Este cea mai importantă provocare”, a adăugat el.

Franks a mai spus că o serie de reforme merg bine în România, iar altele trebuie grăbite. „Este adevărat că trebuie să înaintăm cu reforma pensiilor care a fost întârziată cu câteva luni şi trebuie să ne asigurăm că vom vedea implementarea reducerilor bugetare, dar vorbim de progres important în ultimele luni”, a mai spus şeful misiunii FMI în România.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a demarat luni a cincea misiune de evaluare a acordului stand-by, în urma căreia România ar urma să primească a şasea tranşă de la FMI în valoare de circa 900 milioane euro. FMI evaluează evoluţia economiei în al doilea trimestru al acestui an, vizita urmând să fie finalizată pe 4 august.

Sursa: NewsIn