Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Vasilescu, BNR: Ne aşteptăm la un şoc inflaţionst de scurtă durată în perioada imediat următoare

A- A A+
Vasilescu, BNR: Ne aşteptăm la un şoc inflaţionst de scurtă durată în perioada imediat următoare

Presiunea majorării TVA asupra preţurilor va fi resimţită printr-un şoc inflaţionist de scurtă durată, a declarat miercuri, în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Realitatea TV, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Vasilescu admite că în perioada următoare preţurile vor creşte artificial, pe fondul majorării taxei pe valoare adăugată (TVA).

„Da, ne aşteptăm la un şoc inflaţionst în perioada imediat următoare, de scurtă durată,” a spus Vasilescu, în cadrul emisiunii „Realitatea te priveşte”.

Vasilescu a precizat, însă, că inflaţia se va tempera odată cu scăderea cererii de consum şi că la finele anului nu se va ajunge la o inflaţie de două cifre, aşa cum estimează unii analişti.

Totodată, Vasilescu susţine că moneda naţională, aflată acum la un minim istoric faţă de euro, îşi va reveni. BNR a afişat miercuri un curs de referinţă de 4,3688 lei/euro – a treia zi consecutivă de minim istoric pentru moneda naţională, după ce marţi s-a atins 4,3523 lei/euro, iar luni – un prim minim istoric la un curs de 4,3257 lei/euro.

„Piaţa a reacţionat luni, marţi şi miercuri. Luni a fost o depreciere cu 4 bani, marţi cu 2, azi cu un ban. Iată că suntem într-un plan de calmare a învolburării leului”, susţine consilierul guvernatorului.

„Până la apariţia unor noi soluţii de reducere a cheltuielilor bugetare, situaţia financiară a României nu este deloc una fericită”, a declarat anterior Vasilescu într-un interviu acordat Radio România Actualităţi. „Taxa pe valoare adăugată… va însemna o reducere a puterii de cumpărare pentru întreaga populaţie a ţării şi o inflaţie care ne va da multe dureri de cap de aici încolo”, a spus Vasilescu.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails